Sinds 3 maart zijn onze therapeuten met contactberoepen weer aan het werk!
I.v.m. de Corona-maatregelen zijn sommige activiteiten online of vinden plaats met minder deelnemers. Check vooraf met uw therapeut of docent.

BEKIJK HIER ONS ONLINE AANBOD

Noord Straalt is een warm centrum voor gezondheid, spiritualiteit en educatie. Klik hier om maandelijks ons STRALEND MAGAZINE met nieuws, info en voordeeltjes te ontvangen.

Blogs geschreven door onze teamleden

In de Westerse wetenschap staat de focus bijna altijd op scherp. Een fenomeen wordt meer en meer in detail onderzocht. In de Oosterse wetenschap (en geneeskunde) wordt de lens juist geopend: door uit te zoomen wordt een fenomeen juist meer en meer in zijn context gezien. Bijvoorbeeld wordt bij een klacht aan de voet naar het hele lichaam gekeken.

Probeer het eens uit,verruim je blik:
… ga rustig zitten … laat je ogen zacht worden … kijk niet naar details … zie de kleuren, de lijnen, de vlakken, de compositie – Alsof je naar een schilderij kijkt. 

Realiseer je dat de lichtgolven naar je toekomen … je hoeft er niet voor te werken … geniet van wat er gebeurt.

22 April, de dag van de aarde.
De aarde is een fantastisch ecosysteem. Wanneer ze uit balans raakt, creëert ze voorwaardes om weer in balans te komen. Brandnetels herstellen de grond, waarna andere planten weer floreren.
Ons lichaam is ook zo’n ecosysteem, mits we onszelf niet blokkeren.
Graag citeer ik Christiane Beerlandt uit haar boek 'De sleutel tot zelf-bevrijding'. Ze schrijft helder en daadkrachtig, hoe we ons ecosysteem soms blokkeren. En hoe we van binnenuit, vanuit het innerlijke bewustzijn van elk mens, kunnen veranderen, helen en genezen.
Blokkering van jouw ecosysteem bij Fybromyalgie:
"Neen, noch groeien, noch leven. Het is nu genoeg geweest, je wilt er niets meer mee te maken hebben. Je overstroomt van opgeslagen emoties, verdriet, weemoed, pijnlijke herinneringen uit het verleden. Je zet je schrap, een hoekig verzet; het kind in jezelf lijdt en verlangt naar het zoete, het warme, het aardse, de liefde. Maar jij hebt al teveel pijn doorstaan; jij versteent nu als het ware, je snijdt je af van je zachte gevoelens, jij geeft aan jezelf het zoete niet."

Verandering, heling en genezing van jouw ecosysteem bij Fybromyalgie:
"Jij bent veilig geboren in jezelf; heet jezelf warm welkom. Ervaar jezelf als een vrucht, gerijpt in de zon; geniet van dat warme zonnecentrum in jezelf. Sta het zoete toe in je bestaan. Rem die warme gevoelsstroom in jezelf niet langer: verwarm deze plaatsen in jezelf die zich koud en gekwetst voelen. Ontspan je en geniet van het licht van de zon; kramp niet langer toe, open je in liefde naar jezelf. Ontdek de vreugde!"

Intuïtief en samen met jou, combineer ik deze kijk naar onszelf met fysiotherapeutische oefeningen.
In mijn ogen is elk mens van nature instaat om zelf zijn gezondheid te herstellen.
Op naar onze innerlijke vreugde, het zoete en aardse!
Veel liefs! Eva
PS. Neem gerust contact met me op via whatsapp, telefoon of email: 0615043002 / info.ufitt@gmail.com.
 

8 april is het wandel-naar-je-werk-dag!
Aan de manier waarop je loopt kun je heel veel aflezen over hoe functioneel je lichaam is. Een aantal dingen waar ik als houdingstherapeut op let: de arm swing (zwaaien beide armen even goed mee?), de afwikkeling van de voeten, de slijtage van de schoenen, en of/hoe de heupen meedoen met het lopen.
Als er teveel ongewenste beweging in je heupen zit (als je teveel 'heupwiegend' loopt) is er meer slijtage aan de gewrichten dan nodig. En hoe is het met jouw afwikkeling tijdens het lopen?
Hiel-mid-voorvoet of zet je (teveel) af met de grote teen? Kijk eens naar het slijtagepatroon van je schoenzolen. Is dat mooi gelijkmatig of slijten je schoenen ongelijk af? Dat kan een teken zijn dat je je gewrichten ongelijkmatig belast, wat weer tot klachten kan leiden.
Als houdingstherapeut help ik dagelijks mensen definitief van hun pijnklachten af.
Ook al ben je al naar 30 therapeuten geweest. Hiervoor kijk ik naar de houding, die een weergave is van hoe goed je lichaam (samen)werkt. Dit komt ook terug in de manier waarop je loopt.
Kijk eens op https://www.houdingstherapie-hercules.nl/hoe-functioneel-bent/ voor een aantal testjes die je zelf kunt doen. Wil je een (gratis) evaluatie van hoe het met jouw houding en manier van lopen gesteld is?
Neem dan contact op!

Je wilt taken van je to-do list afvinken. Bovenaan je lijst staat dat je een blog moet schrijven over voeding.
Je begint enthousiast met het schrijven. Je hoort een mailtje binnenkomen en voor je het weet ben je niet meer met de blog bezig, maar met het beantwoorden van je mail.
Op de achtergrond hoor je dat de wasmachine klaar is. Je loopt naar de wasmachine in de keuken, maar eenmaal aangekomen in de keuken weet je niet meer wat je eigenlijk in de keuken kwam doen. Laat jij je ook makkelijk afleiden en vind je het moeilijk gefocust te blijven?
Bepaalde voeding kan je helpen om je focus scherp te krijgen. Vette vis (zalm, haring, tonijn, sardines). De Omega 3 vetzuren in vette vis hebben beschermende eigenschappen voor zowel onze geestelijke gezondheid als de gezondheid van ons hart.
Ze verminderen ontstekingen en houden ons alert en helpen bij de concentratie.
Ook walnoten en avocado’s en sommige oliën bevatten omega 3.
Cacao: pure chocolade bevat flavonolen. Flavonol verbetert onder andere de bloedstroom, zorgt dat er meer zuurstof bij de hersenen komt en stimuleert je humeur en cognitie. Cacao heeft tevens een kleine hoeveelheid natuurlijke cafeïne.
Koffie: de cafeïne in koffie geeft je een oppepper. Koffie verbetert het geheugen, je humeur, je waakzaamheid, je energie niveau, je reactiesnelheid en je algemene cognitieve functies.
Thee:ook thee bevat cafeïne, maar ook L-theanine. L-theanine is een aminozuur dat de ‘alfa hersengolven’ stimuleert en je kalm maakt, terwijl cafeïne je alertheid, je reactiesnelheid en de korte termijn geheugen stimuleert.
Bessen: donker gepigmenteerd fruit, zoals blauwe bessen, kunnen je concentratie en geheugen tot wel 5 uur lang een boost geven. Dat is allemaal te danken aan antioxidanten die de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleren. Een vezelrijke en/of eiwitrijke ontbijt
Laat bewerkte ontbijtjes als cornflakes, bagels en mueslirepen maar liggen. Eet in plaats daarvan iets vezelrijks, zoals havermout of iets met veel proteïne, zoals eieren. Eiwitten helpen namelijk ook bij het creëren van onze neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, de hormonen die invloed hebben op onze stemming, heldere geest en ons geheugen.
Benieuwd wat voeding nog meer voor je kan betekenen? Wil je je weerstand vergroten of je energie boosten? Wil je een gezonde leefstijl en een gezond gewicht?
Neem contact met mij op via info@slimmersupport.nl of 0627166542. Word slimmer, vraag support.

Het woord "Focus" betekent niet dat ik al mijn concentratie en inspanning ergens op moet zetten, het betekent niet dat ik mezelf moet pushen om een doel te bereiken.
Sinds ik Focusing beoefen (www.focusing.org) ontdek ik een nieuwe betekenis van Focus, waardoor ik de kans krijg om naar binnen te gaan en te kunnen blijven bij wat naar boven wil komen.
Wees de waarnemer van mijn eigen wijsheid, een verzameling van lichaamsgevoelens, angsten, kwaliteiten, etc. WholeBody Focusing is een van de belangrijkste technieken die ik niet alleen gebruik tijdens mijn coachingsessies en somatisch lichaamswerk, maar ook tijdens mijn workshops. Binnenkort bied ik 4 lessen Somatic Dance aan, dans met de kwaliteiten van de verbeeldingskracht die ik je tijdens de geleide meditatie zal aanbieden en combineer ik het focusproces om je dieper te laten gaan en een nieuwe wereld te laten ontdekken: je eigen wereld.
Bij interesse of twijfel kun je contact met mij opnemen. Met liefde, Roberta Colombano Life Coach, Energy Healer & Somatic Bodyworker www.bodymindwork.org info@bodymindwork.org 0031 (0) 638225160

Laatst las ik in de krant over een groep studenten die vanuit school de opdracht kregen een duik te nemen in een Amsterdamse gracht. Wat een goed idee! Zelf had ik net het verfrissende effect van een ijskoude duik ervaren.
Ik kan me goed voorstellen dat dit ook op deze jongeren een goede uitwerking zou hebben. Maar wat heeft dit nu te maken met focus?
Wat mij betreft alles. Mijn duik was in een wonderschoon meertje in het midden van Nederland. 
Met tips en onder begeleiding van een ervaren buitenzwemster, was ik goed voorbereid op weg gegaan. Met mijn voeten in het zand stond ik dan ook rustig aan de rand van het water. En daar merkte ik hoe mijn hoofd ineens al bezig was met het moment dat ik helemaal in het koude water zou zitten.
Wat zou ik voelen? Zou ik het durven? Hoe lang ‘moest’ ik erin blijven? Mijn focus sloeg op hol en ik was vooral nog bezig met het DOEN van deze duik in plaats van het te ervaren.
Mijn ruimte lag in het LATEN. Met mijn ogen gericht op het water lijfelijk voelen welke beweging ontstond en welk tempo me paste. Het werd een prachtige, volle en bekrachtigende ervaring. Met focus en in flow, door te doen én vooral ook te laten. En is dit niet wat er vaker gebeurt in ons leven? We willen verder en meer. We streven naar hoge cijfers op onze tentamens, perfecte opdrachten en een goede baan. We focussen ons vooral op wat er te behalen is en willen dolgraag weten hoe dit er dan uit gaat zien.
We vergeten dat er voor een goede focus ook (los)laten nodig is. We rennen onszelf voorbij en ons lichaam gaat protesteren. We nemen te weinig rust, negeren ons gevoel en zitten niet lekker in ons vel. Herkenbaar?
Je bent van harte welkom in mijn praktijk om dit verder te onderzoeken.
Haptotherapie is door de focus op lichaam én geest een prachtige manier om hiermee aan de slag te gaan.
Ik begeleid je hier graag bij.
Sigrid Weitenberg,
GZ-haptotherapeute bij Leven met Gevoel,
praktijk voor Haptotherapie www.levenmetgevoel.nl,
Praktijklevenmetgevoel@gmail.com, 06-44708093

Vorige maand stapte er een jonge moeder binnen met haar zoontje van 1,5 jaar oud.
Het jongetje rent naar binnen, pakt een bal op, gooit ‘m in het wilde weg, rent naar het raam om naar buiten te kijken, rolt over de grond, probeert op een stoel te klimmen, valt achterover, huilt eventjes en staat weer op om zijn avontuur te hervatten.
Hij staat nergens lang bij stil, hij gaat als een stuiterbal ruimte door. Zijn aandacht is op alles en niets gericht, verstrooid zou je kunnen zeggen. Halverwege het consult geeft moeder hem haar telefoon en zoekt een filmpje op en plots is daar volledige aandacht voor het schermpje...hoort en ziet niets meer.
Hij slaapt slecht, wordt van het kleinste geluid wakker en is heel erg druk. Moeder is heel moe en dat kan ik me levendig voorstellen... Tijdens het gesprek in het consult krijgen o.a. conceptie, zwangerschap en bevalling aandacht...het blijkt dat zij 15 echo’s hebben gehad. Misschien weet je nog wel hoe de badmeester op de stalen trap tikte met zijn sleutels als je 7 meter onder water moest zwemmen en hoe goed je dat hoorde.
Dat komt omdat water geluid draagt...dus alhoewel een echo niet echt schade aanricht kan het wel een stress-volle ervaring zijn voor het kindje dat in het vruchtwater dobbert. We beginnen daarom met een middel dat er voor zorgt dat er weer balans en rust komt waar het nodig is. Het volgende consult komt moeder met haar zoontje aan de hand binnenwandelen, hij rent meteen naar de bal en rolt ‘m naar zijn moeder. Daarna wandelt hij naar het raam en staat daar een heel poosje met zijn handjes op zijn rug te kijken naar wat er buiten voorbijkomt. Hij slaapt beter in- en door. Moeder straalt. Er is veel meer rust en focus...
Gerda Greeven, klassiek homeopaat.
http://homeopathiegreeven.nl/

Onlangs volgde ik een workshop van fluitiste en coach Wieke Karstens over focus in de muziekles. Zij wist mij zo te inspireren dat ik meteen haar boek heb besteld.
Het boek “In de muziek” gaat over musiceren, studeren en het brein. Over focus schrijft zij: “Kunnen focussen betekent dat we bepaalde delen van ons brein bewust kunnen activeren. Hoe beter we dat kunnen, hoe meer we het aanmaken van neurale verbindingen kunnen beïnvloeden.
Focussen (of aandachtig zijn) gaat haast vanzelf als we iets leuk vinden of ergens gemotiveerd voor zijn. Toch is ook mogelijk om focus op te roepen als we niet zo’n zin hebben”’
Voor mij als zangoach is het altijd een leuke de uitdaging om mijn leerlingen (of een koor) goed gefocust te krijgen in de les. Daarvoor moet ik eerst weten waar de leerling zit mijn zijn of haar aandacht. Is iemand echt aanwezig of met zijn gedachten bij straks? De boodschappen die nog gehaald moeten worden, het proefwerk dat nog geleerd moet worden. Is er iets belangrijks aan de hand in iemands leven wat veel aandacht vraagt?
Het zingen van “Zeg me dat het niet zo is” van Frank Boeien als je net iemand hebt verloren krijgt dan bijvoorbeeld opeens een heel andere lading of gaat even niet.
Daarom begin ik de les altijd met de vraag; hoe gaat het met je en waar heb je behoefte aan deze les? Ik ben geen therapeut, maar als zangdocent weet je soms meer van mensen dan de gemiddelde therapeut.
Daarna begin ik vaak met een ademoefening. Je adem bewust voelen bewegen in je buik en flanken, je adem regelmatig proberen te laten uitstromen, zorgt er voor dat je je focus non verbaal is. Dit type aandacht helpt om ons bewustzijn te richten op zintuigelijke, emotionele en motorische waarneming.
Dit noemt Wieke cirkel 1 van de cirkels van aandacht. De cirkel waarin je optimaal kunt musiceren en studeren. Maar vaak zitten we met onze aandacht in andere ruimere cirkels die de aandacht afleiden.
Cirkel 2 is de “oh ja cirkel” en daarin gaat de aandacht naar nadenken en reflecteren. Hoe ging die hoge noot? Klopt het ritme, de tekst en de melodie? Hoe kwam het dat je keel niet vrij voelde. Wat kan je anders doen?
Cirkel 3 is de oh nee ervaring. “Ik zing vast vals, mijn stem is niet mooi genoeg, ik kan geen noten lezen…”
Cirkel 4 is de omgeving. “Kunnen de buren me horen? Iedereen kijkt naar me.”
Cirkel 5 is verleden en toekomst. “Help, straks moet ik dit voor publiek doen.” Of de juf op school die je achteraan zette omdat je vals zong. En cirkel 6 gaat over de zinsvraag. Wat doe ik hier, heeft het eigenlijk wel zin. Het samen met de leerling bewust worden van en werken met deze cirkels van aandacht geeft een extra dimensie aan mijn werk waar ik erg van geniet. En dat helpt mij weer te focussen.
Nynka leidt het Vliegenboskoor: https://www.noordstraalt.nl/

Lepeltje

Sinds ik met je wakker word

als in een la die leeg is

op ons tweeën na,

is wat er morgen komt

ondergeschikt aan

wat vandaag al is begonnen.

We gaan met een bepaalde

logica eerst af hoe wij

vandaag weer samenhangen.

Dit is jouw been, dit is

mijn rug, mag ik hem nu

van jou terug, en wat ik

verder zou verlangen

is dat we opstaan, en

ons leven vanaf hier

hervatten, met jou dan

naast mijn hart onder

mijn arm- ik hou

je tot vanavond warm,

totdatje slaapt en daarna

wakker wordt als in een la,

leeg op ons tweeën na.

 

Bart Moeyaert

 

 

Valentijnsdag.
De dag van de liefde. Een dag om de relatie met je geliefde eens goed in het zonnetje te zetten. In voorgaande jaren ging je misschien uit eten, of naar de bios. Dit jaar moet jullie relatie het doen met een avondje restaurant-afhaal. Omdat iedere relatie wel wat steun kan gebruiken -zeker in deze roerige tijden- én omdat het op 14 februari valentijnsdag is, deel ik 10 tips voor een goede relatie.
 

Ken je dat?
Je staat op en ineens schiet het in je rug. Je staat bij de kassa te wachten en je rug begint te zeuren
Of na wat slenteren, lang zitten, of voorover buigen begint je rug te zeuren.
Herken je dat? Dit is de kille verstarring van je lichaam. Het mist je warme contact… Je lichaam probeert op deze manier met je te communiceren.
In fysiotherapie termen: zeurende of zelfs stekende pijn ontstaat geleidelijk door het continu aanspannen van spieren.  Denk aan lang zitten, lang staan, slenteren, bukken, opstaan enz....
Door de continue aanspanning zijn de spieren niet meer in staat om zichzelf van vers bloed en zuurstof te voorzien. En kunnen hun afvalstoffen niet meer kwijt. De te vele aanspanning zorgt voor een vermindering van de bloedtoevoer. En dan ontstaat er zeurende of zelfs stekende pijn.
Hoe creëren we weer een lichaam dat zich lekker voelt? Luister naar de signalen die je lichaam aangeeft. En weet wat ze betekenen.
Als fysiotherapeut help ik je de taal van je lichaam weer te begrijpen. De oefeningen die ik gebruik brengen je weer in contact met je lichaam. Laten je weer voelen waar jouw warmte voor jezelf is. En hoe je kunt bewegen en zijn, vanuit ontspanning.
Heb jij klachten en verheug je je weer op een tijd waarin staan, bukken, wandelen, zitten enz weer als vanzelf gaan? Maak dan een afspraak. Bel: 0615043002 Of stuur een whatsapp bericht. Dan neem ik contact met je op.

Maar hoe komt het dat chocolade het ultieme bewijs van liefde lijkt te zijn? 
De Azteken zagen chocolade al als afrodisiacum. Azteken koning Montezuma dronk speciaal een kop chocolade voordat hij een bezoek bracht aan zijn harem. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben hieruit afgeleid, dat chocolade seksueel genot zou bevorderen.
Deze gedachte verspreidde zich over heel Europa en de gedachte was zo sterk dat van Casanova werd gezegd dat hij naar de chocolade greep om zijn veroveringen kracht bij te zetten. Het verhaal gaat dat Casanova zelfs chocolade verkoos boven champagne.
Begin 20e eeuw werd chocolade geaccepteerd als voedzaam voedingsmiddel, al wordt chocolade nog steeds met liefde geassocieerd. Chocolade is heerlijk, maar hoe gezond is het eigenlijk?
Rauwe cacao, staat bekend om de positieve invloed op het lichaam. Het wordt gezien als superfood. Cacao zit vol antioxidanten en met name flavonoïden. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Cacao bevat ook allerlei mineralen, die nodig zijn voor stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in ons bloed.
Zo bevat het bevat veel magnesium. Magnesium is essentieel voor de energieproductie, een gezond stel hersenen en een goed werkend immuunsysteem. Magnesium zorgt ook voor sterke spieren, botten en tanden en houd je bloeddruk op een gezond niveau. Verder heeft magnesium een gunstig effect op je hart- en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust en verminderd stress.
Cacao is ook een goede bron van ijzer. IJzer is belangrijk om het zuurstofgehalte in je bloed op peil te houden. Cacao bevat bovendien vitamine A, B12, D en E.
Naast vitamines en mineralen bevat cacao ook een stofje dat in je lichaam wordt omgezet in dopamine, ook wel bekend als het gelukshormoon. Voor chocolade worden de cacaobonen verhit, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast bestaat chocolade niet alleen uit cacaobonen, maar ook uit suikers, melk en vetten.
Het is dus de kunst om cacao binnen te krijgen, die zo min mogelijk is bewerkt.
Eet je toch echt liever een stukje chocolade, kies dan chocolade die minstens 76% cacao bevat. Hoe hoger het percentage cacao, hoe hoger de concentratie antioxidanten en voedingsstoffen en des te minder suiker. Ongeveer 10 gram (2 blokjes) kan bijdragen aan je gezondheid. In het begin kan pure chocolade wel even wennen zijn. De smaak is bitter. Maar door er bijvoorbeeld gedroogde abrikoos of walnoten aan toe te voegen, ben je zo gewend! 
Benieuwd wat voeding voor lichaam kan betekenen en wil je een blijvende gezonde leefstijl en gezond gewicht?
Neem contact met mij op via info@slimmersupport.nl, ook als je een lekker recept wilt om zelf chocolade te maken. Word Slimmer, Vraag Support!

Als massagetherapeut voel ik dat handen een heel oud en krachtig hulpmiddel zijn om te genezen, omdat liefde kan worden gekanaliseerd of uitgedrukt om aan anderen en aan onszelf te geven.
In februari vieren we San Valentijn en hopelijk mogen we weer een massage geven en krijgen. Daarvoor zou ik een heel eenvoudige oefening willen delen.
Zoek een comfortabele plek binnen of buiten huis, let op je ademhaling en plaats een hand op je hart en de andere op een lichaamsdeel dat wat aandacht nodig heeft. Blijf ademen en vraag jezelf af om deze twee delen van het lichaam met elkaar te verbinden. Let op wat er gebeurt. Blijf de positie van de hand zo vaak veranderen als je wilt. Bedank jezelf voor de tijd die je aan jezelf geeft. Voel de dankbaarheid in je lichaam.
Als coach en energy healer bied ik ook online sessies! Dit is mijn website www.bodymindwork.org en schrijf me wanneer je maar wilt. Liefs Roberta 

 

 

“Koester je menselijke verbindingen: je relaties met vrienden en familie”.
– Joseph Brodsky

In mijn praktijk krijg ik veel cliënten die op zoek zijn naar een sterkere verbinding met
zichzelf en met hun partner, kinderen, ouders en vrienden. Iets houdt ze tegen om dat
contact werkelijk aan te gaan, om alles te voelen wat daar bij hoort. Vaak speelt er een angst om afhankelijk te zijn van een ander, om je eigen autonomie te verliezen. Veelal ligt er een hechtingsthema of een (serie van) emotionele kwetsu(u)re(n) in het verleden aan ten grondslag. Dat mensen zich daardoor “on hold” zetten en er zelfs fysieke klachten kunnen ontstaan door de vaak onbewuste afscheiding die zij zich zelf opleggen, dringt niet altijd meteen door.
In onze cultuur is in de afgelopen decennia vaak de boodschap geweest dat wanneer je
anderen nodig hebt je psychisch onrijp, onzelfstandig of verstrikt in een symbiotische relatie zou zijn. Uiteraard is het constant leunen op iemand anders niet bevorderlijk voor een gezonde volwassen relatie, dan raakt de gelijkwaardigheid tussen geven en nemen uit balans.
Echter, mijn ervaring is dat vertrouwen, emotionele ontvankelijkheid, voor elkaar open staan in onze behoeften, datgene is wat relaties werkelijk transformeert tot liefdevolle relaties.
Wees onbezorgd, ik ben er voor je, ook al heb je slecht geslapen, moet je even je gal spuien of voel je je niet lekker. Wat elk van ons nodig heeft is dat we weten dat degenen van wie we houden ook van ons houden. We hebben het allemaal nodig dat we ergens een plek hebben waar we toevlucht kunnen zoeken als het zwaar weer wordt.

Liefdespijn en heling
De mensen van wie we houden, zijn de ‘geheime regulatoren’ van onze lichamelijke processen en ons emotionele leven. Als liefde niet werkt, hebben we letterlijk pijn.
“Gekwetste gevoelens” blijkt een rake uitdrukking, volgens psychologe Naomi Eisenberger
van de Universiteit van Californië. Haar beeldvormende hersenonderzoek toonde aan dat
afwijzing en buitensluiting dezelfde circuits in ons brein activeren, de anterior cingulate cortex, als fysieke pijn. Dat deel van onze hersenen wordt actief als we emotioneel gescheiden raken van degenen die ons het meest nabij staan. En als we met onze partner of met een vriendin knuffelen, worden we overstelpt door de knuffelhormonen oxytocine en vasopressine, die weer voor het vrij komen van dopamine zorgen, verantwoordelijk voor rust en een geluksgevoel, en die stresshormonen als cortisol uitschakelen.
Liefde, vertrouwen en
innige emotionele verbinding is dus niet de kers op de taart van ons leven, het is een
fundamentele en primaire levensbehoefte.
Het inzicht wat werkelijk ligt onder elke kwestie die ik heb in de relaties met mijn partner,
met mijn kind of met een vriend of familielid heeft mij op een cruciaal moment in mijn leven
wakker geschud. Het maakt niet uit wat de inhoud is van een probleem tussen mij en een
geliefde persoon. Wat er onder ligt is dat een van ons beiden en vaak beiden, gewoon willen
horen dat zij er toe doen, dat ze belangrijk zijn voor de ander, dat de ander zich bekommert
om hem of haar. Daar gaat het om. Ben je er voor mij? En mag ik er voor jou zijn? Uiteraard
is de relatie tussen een ouder en een kind daarin anders dan tussen partners, familieleden of
vrienden. De gelijkwaardigheid tussen geven en nemen is anders, de positie binnen de
familie of vriendenkring is anders. Maar de binding, de behoefte en het recht om erbij te
horen, ertoe te doen, is het zelfde.
Het is natuurlijk nog niet zo makkelijk wanneer je net een confrontatie met een dierbare
achter de rug hebt om door die inhoud heen te kijken. Maar je er bewust van zijn is al heel
wat. Dan kun je er namelijk sneller achter komen wie er gerust gesteld moet worden dat ze
geliefd, gewaardeerd, gezien, gehoord en begrepen worden. Als ik dat zelf ben, zal ik erom
moeten vragen. Als het de ander is, kan ik het aanbieden.

“Door mijn onderzoek, ben ik er achter dat kwetsbaarheid de lijm is de relaties bij elkaar houdt. Het is de magische saus”
– Brené Brown

Ik heb liefdevolle relaties met mijn dierbaren nodig. Ik heb het nodig om me veilig te voelen.
Ik heb het nodig dat er iemand voor mij is, iemand die antwoord als ik hem roep. Ik schaam
me er niet voor. En ik denk dat we allemaal hetzelfde zijn in dit opzicht. De een is meer
gericht op autonomie en de ander meer op verbinding, toch heeft ieder van ons een diepe
emotionele verbinding nodig en we hebben het allemaal nodig ons veilig te voelen. Ons
overleven als mensheid blijkt er zelfs van afhankelijk geweest te zijn, de drang zit opgesloten
in onze genen en in ons lichaam.

Liefde in tijden van Corona
Liefde is ons bolwerk dat ons emotionele bescherming biedt, zodat we om kunnen gaan met
de ups en downs van het bestaan. Zeker in tijden van verandering, zoals nu tijdens de
lockdowns, maar om eerlijk te zijn zijn die tijden er altijd. We kunnen alleen sterker en
zelfstandiger in het leven staan als we veilig kunnen bouwen op elkaar. Dat begint bij
vertrouwen, emotionele ontvankelijkheid voor en betrokkenheid bij elkaar en elkaars
behoeften.

In mijn coaching in mijn praktijk maak ik gebruik van inzichten uit de Emotionally Focuses
Therapy for Couples and Family, van familieopstellingen en van ademcoaching, om cliënten
heel direct te laten ervaren wat het betekent in verbinding te zijn of niet, je open te stellen
voor je eigen behoeften en die van een ander, en hoe je er liefdevol mee kunt werken. Sinds
begin van Corona ga ik ook met cliënten de natuur in, een vorm van wandelcoaching, omdat
cliënten door de beweging en de verbinding met de natuur op magische wijze ook tot mooie
inzichten komen over de relatie met zichzelf en de ander.

Annette Fehse, Movimiento Training & Coaching, email: movimiento.nu@gmail.com
Workshops Familieopstellingen en Transformational Breath® Noord Straalt

Bronnen:
Sue Johnson - Houd me vast. Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie.
Naomi Eisenberger e.a. – Why rejection hurts: a common neural alarm system for physical and social
pain.
Bert Hellinger – De verborgen dynamiek van familiebanden.

Waar denk je aan bij het woord schizofrenie? Akelige krantenkoppen? Gespleten persoonljkheid? Mijn getalenteerde grote broer kreeg rond zijn dertigste deze stigmatiserende diagnose.
Hij werd vanaf zijn twintigste steeds somberder, angstiger en hoorde op een gegeven moment stemmen die wij niet horen.

Mijn broer is een van de liefste en zachtste mensen die ik ken en doet geen vlieg kwaad. Een gespleten persoonlijkheid heeft hij ook niet. Hij is wel kwetsbaar. Psychisch kwetsbaar.
En psychosegevoelig. Jarenlang woonde hij met andere mensen met een psychische kwetsbaarheid. Steeds minder kwam er uit zijn handen. Hij leek de zin een beetje te hebben verloren in het leven. Sinds een jaar woont hij in een "gewoon" verzorgingshuis. Samen met zijn beste vriend. Opeens leeft hij op. "Weg uit psychiatrie" doet hem goed. Hij werkt weer meer en heeft er weer zin. Nog steeds heeft hij af en toe last van de angsten en de stemmen. Maar hij doet weer mee voor zijn gevoel. Hij doet er weer toe. Zingeving en het gevoel er bij te horen is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen.

Naast zangdocent en koordirigent ben ik theater- en documentairemaker. Ik maakte meerdere voorstellingen en documentaires over psychische kwetsbaarheid. Onder andere over Miranda die ondanks haar psychosegevoeligheid vol in het leven staat. Ik nodig je van harte uit om deze documentaire te bekijken. Want het kan echt iedereen overkomen.

In de documentaire "Ik zou ook Miranda kunnen zijn" gaat Nynka als theatermaker en zusje van een psychisch kwetsbare broer in gesprek met peersupportwerker Miranda die heeft leren leven met haar psychosegevoeligheid en stemmingswisselingen.  
Bekijk deze docu: https://www.youtube.com/watch?v=voAppFz3Bms
 

 

Ik ben jaren geleden naar Nederland verhuisd en sindsdien is het gevoel om bij een gemeenschap te horen heel belangrijk geweest. Ik was me hier toen niet van bewust, ik was jong en wist niet wie ik was en wat mijn behoeften waren. Lange tijd voelde ik me als een vis op het droge.
Ik gaf de Nederlanders de schuld omdat ze mij alleen zagen als een buitenlander, met de typisch Italiaanse stereotypen.
Maar ik was niet alleen mijn nationaliteit, mijn humeur, mijn rare accent. Wie was ik?

Met mijn grote nieuwsgierigheid en luisterend naar de signalen die ik onderweg tegenkwam, volgde ik een cursus in Taoïstische meditatie en Qi-gong. Ik voelde mijn fysieke en energetische lichaam dankzij de langzame bewegingen en de mentale stilte. Een nieuwe wereld ging voor mij open van zelfreflectie, groei, liefde, up & down, en emotionele achtbanen.
Ik begreep dat het mijn verantwoordelijkheid was om mezelf te respecteren en niemand anders de schuld te geven van mijn moeilijkheden. Het was aan mijzelf om te begrijpen wat mijn behoeften waren en om deze te bevredigen.

Ik heb uiteindelijk mijn passie voor dans en playbacktheater kunnen volgen en voel nu dat ik tot twee voor mij zeer belangrijke gemeenschappen behoor. In mijn werk heb ik veel Nederlanders ontmoet die de behoefte voelen om bij een groep te horen, zich nuttig willen voelen voor anderen, zich alleen voelen en een gemeenschap missen. Ik begreep dat het gevoel ergens bij te horen een belangrijke pijler is in ons leven en door mijn werk probeer ik mensen hierin te inspireren.

In januari start ik met mijn online cursus over chakra's. Ik gebruik dit systeem als raamwerk om bewustwording te creëren en een community te bouwen waarin ruimte is voor ieders verhalen, voor lachen, naar elkaar luisteren, dansen, en nieuwe gevoelens.

Dit is mijn website www.bodymindwork.org/chakra-harmony en schrijf me wanneer je maar wilt.

Gezond voedingsgedrag bepaalt voor een deel hoe mensen zich voelen.
Moe en futloos of juist energiek en ondernemend. Slap en vatbaar voor ziektes of juist sterk, krachtig en weerbaar. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zorgt voor een goede weerstand.
Goede weerstand zorgt op haar beurt voor meer energie, je bent minder vaak ziek en je bent veerkrachtiger. Alle soorten bouwstoffen en vitamines in voeding zorgen ervoor dat je lichaam optimaal kan optreden tegen schadelijke indringers, die ervoor zorgen dat je minder weerstand hebt.

Maar er is meer. Ook beweging, regelmaat en slaap zijn onmisbaar in een goed werkend afweersysteem. Voedingsstoffen die een gunstige invloed kunnen hebben op je afweersysteem zijn: de vitamines C en D, de mineralen zink en magnesium.
Ook antioxidanten, voldoende eiwitten en gezonde vetten en een goede darmwerking hebben een gunstige invloed op je weerstand. Verder kan je je weerstand versterken door minder bewerkte voeding te eten, minder suikerrijke voeding, maar ook door op je gewicht te letten, voldoende te bewegen, het liefst in de buitenlucht, regelmaat, voldoende slaap en voldoende ontspanning. Een gezonde leefstijl en je leef- en werkomgeving zijn sterk met elkaar verbonden en belangrijk voor een goede weerstand.

Een leef- en werkomgeving kan helpend of juist remmend zijn voor een gezonde leefstijl.
Eet niemand in je omgeving gezond of beweegt niemand in je omgeving, dan kan je omgeving een remmende werking hebben. Doe het niet alleen, maar doe het samen en vraag hulp.
Word slimmer, vraag support!

Ik wil iedereen zo graag een massage aanbieden maar dat lukt gewoon niet
Daar liep ik erg tegenaan in mijn massagepraktijk! 
Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen zich geen massage veroorloven. Alleen een medische handeling zou nog vergoed kunnen worden. Aanraking is echter ook van levensbelang. 
Na veel massages weggegeven te hebben, merkte ik dat ik mezelf in de vingers begon te snijden. Vanaf dat moment spaart mijn klantenkring samen met mij geld om daarvan weer massages aan te kunnen bieden aan mensen die het echt niet kunnen betalen. 
Dit jaar pak ik het groter aan! Met een heuse actie! 

Vanaf 4 januari 2021 ga ik 160 kilometer lopen om mijn oma een kaart te bezorgen. Met deze pelgrimstocht zamel ik geld in om mensen die De Buurtverbinders aandragen, helemaal van in de watten te leggen. Wil je iets bijdragen? Lees hier het hele verhaal: 
Ik heb er zin in!