content image

Noord Straalt is een warm centrum voor gezondheid, spiritualiteit en educatie. Klik hier om maandelijks ons MAGAZINE met nieuws, info en voordeeltjes te ontvangen.

This phantom sticky

Blogs geschreven door onze teamleden

Boven erin, onder er weer uit. Je darmen bewegen net als slakken om de spijsbrei er doorheen te duwen. Dat wat goed voor je is, halen ze eruit. Daarna dikken ze het wat in en eruit komt: de drol.

Soms loopt de ontlasting er echter als water uit en soms zit het vast. Meestal voel ik me dan niet zo lekker, zeg maar. Of ik heb buikpijn of mijn stemming is helemaal kak.

Wat ontregelt dit mechanisme? Voeding kan de boel behoorlijk ontregelen, bijvoorbeeld het eten van hete pepertjes, die voel ik altijd meteen. Of het komt door emoties, als ik vlinders in de buik heb of ik doe het in mijn broek van angst of ben superzenuwachtig.

De osteopaat kijkt ook naar het ‘ophangsysteem’ waarin de darmen bewegen, hoe ze in je buik liggen. Want net zoals elke andere structuur in je lijf zijn ook de buikorganen omhuld door een dun en vochtig vliesje. Als witte huidjes om de partjes van een mandarijn heen. Of als het dunne witte vliesje om het biefstukje heen bij de slager.
Door deze vochtige vliesjes kan alles in je lijf bij elke beweging vrij meebewegen, heen en weer glijden, en zijn positie aanpassen zonder zijn buurorgaan in bewegingsvrijheid te beperken.

Maar oh wee, als deze vliezen gespannen raken. De smeuigheid gaat er dan uit, de elasticiteit, de beweeglijkheid, het vrije glijden van de vliezen wordt stroef. Ter vergelijking: gespannen vliezen om je spieren heen voel je als ‘knopen’ in de schouders van iemand. Bewegen wordt dan beperkt en moeilijk.
In je darmen gebeurt precies hetzelfde. Ook dit omhullende ophangsysteem van de darmen kan gespannen raken. En ook in de darmen is het zaak om de knoop in de vliezen er weer uit te krijgen.

Hoe? Simpel: met de handen. Osteopaten behandelen de vliezen overal in het lichaam, in het bewegingsaparaat, bij je organen en in het zenuwstelsel.
Het kan best raar voelen als iemands handen zo diep in je buik zitten en soms kan het zelfs wat pijnlijk zijn. Maar wat heerlijk als je dan weer lekker op de pot zit en een bevredigende ‘plons’ hoort.

Bio Michael Pallat
Michael Pallat komt uit Berlijn en woont met zijn vrouw en dochtertje in Amsterdam. Hij werkt in Amsterdam als zelfstandig osteopaat bij het Centrum Integrale Geneeskunde en bij Noord Straalt. In zijn behandelingen gebruikt hij zijn ervaringen als yoga-docent en zijn passie voor het diepe bindweefselwerk en laat hij zijn cliënten zien hoe ze met de Melt-methode zelf voor hun gezondheid en beweeglijkheid kunnen zorgen.

Voor meer informatie over Michael, klik hier

Poep, ontlasing om het netjes te zeggen, is een onderwerp waar de meeste mensen niet veel over praten. Wist je dat je uit je ontlasting enorm veel informatie kan halen? Je ontlasting zegt iets over het functioneren van je darmen, je vertering en hoe je eet. Wanneer je regelmatig een goeie ontlasting hebt dan voel je je goed en opgelucht. 

Er is zelfs een poep index die verschillende soorten poep aangeeft: de Bristol Stool Chart. 

De Bristol Stool Chart is een overzicht waarop je kunt zien of je spijsvertering goed functioneert. De beste drol is type 4, een mooie gladde zachte worst. Als je type 3 of 5 hebt dan is er nog niet zo heel veel aan de hand. 

 

Wat zegt je ontlasting? 
Niet alleen hoe vaak je naar de wc gaat is belangrijk, ook de kleur, de geur en de vorm. 

Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening of dat de voeding niet past bij de darmflora. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor. Vooral de vertering van eiwitten veroorzaakt een onplezierige geur. Er bestaan meer dan 230 componenten die bijdragen aan de geur. Bij een hoge eiwit consumptie stijgen Bacteroïdes en Atopostipes (een soort Lactobacil). Maagzuurremmers doen de eiwit vertering afnemen. Men kan ook stinkende winden laten. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen. De gassen bevatten zwavel. Zuur ruikende ontlasting gaat vaak samen met een lage zuurtegraad van de ontlasting en gisting door een overdaad aan zetmeel.

 

Wanneer er veel poepresten in de wcpot achterblijven of je drol drijft nog na het doorspoelen dan heeft dat te maken met de vetvertering. Er worden onvoldoende vetenzymen aangemaakt waardoor de alvleesklier niet goed zijn werk kan doen. 

 

De normale ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening.

Bij een verstopping van de galwegen is de kleur licht bruin tot grijs stopverfachtig. De ontlasting kan groen zijn na het eten van veel groene groenten.

Rode ontlasting kan voorkomen na het eten van bietjes. Als je geen bietjes hebt gegeten, dan is kan het bloed zijn van een aambei of interne bloeding. Het is belangrijk om dit met de dokter te bespreken.

Heel donkere of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm of kan komen bij het nemen van te veel ijzer uit supplementen.

Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Een toename van slijmvorming van de darm duidt op een ontsteking of irritatie. Bloederig slijm duidt op een ontsteking. Onder normale omstandigheden is de ontlasting goed gevormd en bevat het geen zichtbaar slijm. Bij harde ontlasting ziet men vaker wat slijm rond de ontlasting

 

Wat kan je doen om je ontlasting te verbeteren? 

Verhoog de inname van vezels door het eten van meer groenten en fruit.

Eet zoveel mogelijk pure onbewerkte voeding en vermijd suikers.

Mindful eten; kauw je eten goed en eet niet voor de televisie.

Drink voldoende water, minimaal 1.5 liter water/thee per dag. 

Beweeg minstens een half uur per dag. 

Zorg voor een goeie balans in ontspanning en stress. 

Geniet!

 

Bij aanhoudende klachten is het aan te raden om een ontlastingsonderzoek te laten doen. 

Kom je een keer praten over je ontlasting? Maak een afspraak via info@naturalhealthcoaching.nl

Door Patrick van Enschot, Hercules houdingstherapie. 

Je probeert misschien al een tijdje zwanger te worden. En het wil maar niet lukken. Uit de tests komt ook niets significants.
Heb je er wel eens over nagedacht wat je houding met zwangerschap te maken heeft? 

Om zwanger te worden moeten de omstandigheden optimaal zijn. Je bekkenstand speelt hierbij een cruciale rol. Als er sprake is van een scheefstand van welke aard dan ook, zul je veel moeilijker zwanger worden is de ervaring. 

Ben je eenmaal zwanger, ook dan is de bekkenstand van cruciaal belang en met name de beweeglijkheid van je bekken. Tijdens de zwangerschap zal je bekken moeten kantelen om de baby de beste uitgangspositie te geven om geboren te worden. Als dit niet in voldoende mate gebeurt wordt de kans op een keizersnede groter.
Maar er vinden ook  veel andere processen plaats tijdens de zwangerschap die houdingsgerelateerd kunnen zijn! Lees daarvoor het hele blog. 

Ook na de zwangerschap is een goede functionaliteit van het lichaam belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel.

Houdingstherapie gebruikt het uitlijnen van het lichaam, het zoveel mogelijk zorgen voor een rechte houding, als middel om een zo functioneel mogelijk lichaam te krijgen. Bij een functioneel lichaam is het bekken in een neutrale stand en is het beweeglijk.
Tijdens een traject van houdingstherapie, zeker tijdens zwangerschap, passen we de oefeningen continu aan omdat naarmate de zwangerschap vordert  je bepaalde oefeningen niet meer kunt doen. We zorgen zo samen voor een optimale en prettige zwangerschap en bevalling, en een vlot herstel! 

Meer weten? Lees het volledige blog hier: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/zwanger-worden-houdingstherapie/ 
Kennis maken met houdingstherapie? Doe een gratis en vrijblijvende quick scan waarin duidelijk wordt hoe het met jouw bekkenstand is 

en welk gevolg dit kan hebben voor je kans op zwanger raken en een probleemloze zwangerschap en bevalling! https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/

Geschreven door Jolien Alberdink-Thijm, voedingsdeskundige 

Ontspanning is een schaars goed geworden in onze gehaaste maatschappij. Tijd voor jezelf om niets te hoeven en ook niets te willen, bestaat bijna niet meer. We staan continu onder druk en dat is slecht voor onze gezondheid. En het lullige is ook nog eens, dat je er stiekem ook steeds dikker van wordt. Huh? Hoe dan? 

Dat is precies de reactie die ik vaak krijg van cliënten. Want iedereen heeft wel een vriend of vriendin die juist afvalt in tijden van stress. Elke avond een wijntje voor de ontspanning en hup, de volgende dag weer een paar gram lichter. Die mensen bestaan inderdaad ook, maar meestal is het tegenovergestelde het geval en komen mensen juist aan in gewicht. Vooral rondom de taille. Ik zal je uitleggen hoe dat kan. 

Stress verhoogt bloedsuiker
Ons lichaam is een ingenieus systeem dat er alles aan doet om onze overlevingskansen te vergroten. Wanneer we stress ervaren, wordt er cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt, zodat zuurstof sneller wordt rondgepompt door je lichaam. Ook verhoogt het je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam meer glucose, oftewel suiker, vrijmaakt om te presteren. Perfect dus voor een sporter die met wat gezonde spanning een record kan verbreken.

Maar, je raadt het misschien al, de meeste mensen ervaren stress op hun werk of in de file naar een belangrijke afspraak . Of wanneer het thuis niet lekker loopt, je niet lekker in je vel zit en daardoor onzeker bent over alles wat je doet. Kortom, de spanning die we in ons normale maar vaak gehaaste leven ervaren. En dan komen we meestal niet in beweging. 

Stress breekt spiermassa af
Doordat cortisol zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar we die suikers niet gebruiken, wordt het opgeslagen in onze vetvoorraad. Die suikers komen overigens vooral uit je spieren. En dat is al helemaal zonde, want zo wordt je waardevolle spiermassa afgebroken voor meer glucose. Die glucose wordt vervolgens weer opgeslagen als vet. Vooral rondom de buik. Dubbel verlies dus eigenlijk!

Wie lange tijd veel spanning ervaart kan ook een traag werkende schildklier krijgen. Daardoor vertraagt de stofwisseling en kom je aan. Bovendien voel je je onder andere vermoeid, futloos, niet alert, traag en emotioneel labiel. En tja, probeer dan nog maar eens die zak chips of reep chocola te weigeren en gezond voor jezelf te koken.

 

Stress reducerende voeding
En zo zit je in een vicieuze cirkel: je ervaart veel stress en dat vreet zoveel energie dat je geen tijd of puf meer hebt om voor jezelf te zorgen. En daardoor wordt de stress alleen maar erger en je komt steeds aan. Wat hebben we nou echt nodig als we meer spanning ervaren dan goed voor ons is? Ontspanning natuurlijk. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten onszelf die ontspanning gunnen. Je kunt je lichaam ook ondersteunen door de juiste voedingsmiddelen te eten. Er zijn voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze de stress in je lichaam reduceren. Dat zijn onder andere vette vissoorten, noten, groene bladgroenten zoals spinazie, kamillethee en citrusvruchten. 

Oorzaak aanpakken
Probeer jij af te vallen, maar lukt het maar niet? Dan zou stress jouw grootste saboteur kunnen zijn. Ga na in hoeverre jij gedurende de week stress/spanning ervaart en hoe lang die stress duurt. We zijn zo gewend aan stress, dat we er geen aandacht aan geven. Onder het mom van, het hoort er nou eenmaal bij. Maar voor je eigen gezondheid is het belangrijk om hier wel aandacht aan te besteden en de oorzaak aan te pakken. En alleen jijzelf kan dat doen.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over afvallen en een gezonde leefstijl? Je mag me altijd bellen of mailen: 06 41 223 591, info@just-jo.nl, www.just-jo.nl.

Door massage docent Koert Sondorp 

Zachtjes word je gewiegd. Subtiel en toch krachtig. Alsof je in je moeders buik zit en zachtjes op al haar bewegingen meedeint. Dat is het gevoel waaraan pulsing appelleert. Alleen zit je niet in je moeders buik. Je wordt nu zelf gewiegd en gekoesterd door een masseur. Niet het vruchtwater om je heen brengt je in beweging, maar het water in je eigen lichaam komt in beweging. En je bestaat namelijk voor 65-70% uit water!

Pulsing is een ontspannende massage op tafel die een diep ontspannende werking op lichaam en geest heeft. Een vloeiende aaneenschakeling van subtiel zacht tot stevige ritmisch uitgevoerde bewegingen, veroorzaken een golfbeweging in je hele lijf. De energie in het lichaam gaat daardoor letterlijk weer stromen.

De massage werkt niet op één plek, maar je voelt het in je hele lijf. Van top tot teen en van binnen naar buiten. Dit komt omdat je lijf constant in beweging is. Daarnaast zorgen verlengende, openende en losmakende technieken ervoor dat je gewrichten weer soepeler worden.

Pulsing werkt verbindend, aardend en bevordert de doorstroming van energie op vele niveaus. Het kan je helpen om letterlijk en figuurlijk los te laten. Gespannen spieren en gedachten worden op een vriendelijke maar doeltreffende manier losgemaakt. Zo is ze helend voor lichaam en geest.

Wil je zien hoe pulsen gaat? 
Klik dan op dit linkje voor een korte impressie 
Of bekijk dit linkje  voor een meer uitgebreide uitleg. 

Tekst: Koert Sondorp.
Koert geeft nascholingen aan masseurs voor Holistic Pulsen: http://www.dynamische-massage.nl/

Ben ik je baby, toe raak me aan.
Ik heb je aanraking nodig, meer dan je misschien ooit zult weten.
Was, verschoon en voed me niet alleen, maar wieg me dicht tegen je aan,
kus mijn gezicht en streel mijn lijfje.
Je kalmerende zachte aanraking drukt veiligheid en liefde uit.
 
Als ik je kind ben, toe raak me aan.
Als ik tegenstribbel, je zelfs wegduw, zet door,
zoek de manieren om aan mijn behoefte tegemoet te komen.
Je nachtzoen helpt mijn dromen te verzoeten.
Je aanrakingen overdag vertellen me wat je werkelijk voelt.
 
Als ik je tiener ben, toe raak me aan.
Denk niet dat ik, omdat ik bijna volgroeid ben,
niet hoef te weten dat je nog om me geeft.
Ik heb behoefte aan je liefdevolle armen en tedere stem.
Als de weg soms vol stenen ligt, dan heeft het kind in me je nog steeds nodig.
 
Als ik je vriend ben, toe raak me aan.
Niets laat me duidelijker weten dat je om me geeft.
Een tedere aanraking als ik in de put zit,
verzekert me ervan dat ik word bemind en stelt me gerust dat ik niet alleen ben.
Jouw troostrijke aanraking is misschien de enige die ik krijg.
 
Als ik volwassen ben, toe raak me aan.
Al heb ik zelf een gezin om vast te houden,
nog steeds heb ook ik behoefte aan de armen van mijn ouders om me heen,
als ik me gekwetst voel.
 
Als ik je bejaarde vader of moeder ben, toe raak me aan,
zoals ik werd aangeraakt toen ik nog heel jong was.
Houd mijn hand vast, zit dicht bij me,
geef me kracht en verwarm mijn vermoeide lichaam met jouw nabijheid.
Al is mijn huid nu gerimpeld, ze vindt het nog steeds heerlijk om aangeraakt te worden.
Wees niet bang, raak me gewoon aan.

 

Uit: ‘Liefdevolle aanraking’

Jos de Zoete - de Winde
medewerker inclusiviteit Noord Straalt 

Voor de communicatie als een doof mens is het voor mij erg belangrijk om aan te raken en aangeraakt te worden, naast het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal.
Dit vervangt namelijk de intonatie van de stem en geeft de communicatie veel zichtbaarheid.
Het geeft nét dat stukje extra, het aanraken op een manier waarbij je respect toont.
 
Omdat ik doof ben, ben ik zeer visueel ingesteld. Het is voor mij ideaal dat mijn omgeving zichtbaar is, evenals de mimiek van de mensen met wie ik communiceer.
Ik communiceer in zowel mijn eigen taal, de Nederlandse Gebarentaal, als de gesproken taal.
 
Doordat ik in een omgeving ben opgegroeid waarbij de lichamelijke aanraking – net als de Nederlandse Gebarentaal - niet voorop stond, weet ik nu dat dat voor mij wel onontbeerlijk was geweest om gezien te zijn.
 
Als je gebaart in een liefdevolle setting, en daarbij even je hand op de arm van de ander legt, geeft dat extra intonatie.
Als je boos of geagiteerd gebaart, en de ander laat merken echt naar jou te luisteren door jou even aan te raken, waardoor je je gezien voelt, geeft dat extra intonatie.
 
Aan de andere kant wil ik niet altijd aangeraakt worden, net zoals ik heel goed weet dat ik niet altijd de ander aan kan raken.
Het is dan net de kunst om aan te voelen in welke settings je aangeraakt wilt worden en aan kunt raken.
Ik heb bijvoorbeeld heel lang diep in mezelf een onveilig gevoel gehad.
Door liefdevolle mensen die ik gaandeweg ontmoette in mijn leven, waarbij aanraken een belangrijk onderdeel was (en is), heb ik die onveiligheid naar boven kunnen halen.
En om kunnen zetten in iets wat ik kan gebruiken als ervaring om in te schatten wanneer aanraken wel en niet kan.

Knuffel! 

Esther Zwietink Perla Rosa massage

Als ik moet kiezen wat ik het leukst vind in mijn praktijk dan kan ik niet kiezen.
Maar als ik íets bijzonder en eervol vind, het is wel het behandelen van mensen die nog nooit gemasseerd zijn.

Iemand die niet gewend is uit de kleren te gaan, aangeraakt te worden door vreemde handen, een tijd stil moet liggen, en vooraf moet praten… Alles is nieuw. En dat voelt dus soms ook spannend!
Het is mooi om mensen door al die nieuwigheid heen te leiden.

Allereerst; er moet natuurlijk helemaal niets. Ja.. Wel. Er moet echt één ding. En dat is dat je  altijd mag aangeven wat je wil/ nodig hebt/ niet wil etc.
Mensen die komen denken vaak dat de masseur altijd degene is die het allemaal wel weet. Een masseur weet als het goed is inderdaad veel. Maar jíj bent uiteindelijk de professional van je eigen lichaam!  Het is altijd jóuw massage. De masseur zal als het goed is zijn of haar stinkende best doen zich zo goed mogelijk op jou af te stemmen.
Maarja.. mocht dat niet helemaal goed gaan, geef het dan gewoon aan. Het is voor een masseur heel zonde na de massage te horen dat er iets niet helemaal prettig was terwijl dat tijdens de massage vaak in een handomdraai aan te passen was!

Een goede masseur bereidt je goed voor op de massage. Er wordt uitleg gegeven, om wensen gevraagd, een praatje gemaakt etc. Stel dat je niet zeker weet of er vooraf uitleg gegeven wordt, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen.
Vind je het spannend om een eerste keer gemasseerd te worden, vraag dan vooraf een goede, uitgebreide uitleg van wat er gaat gebeuren. Een voorbereid mens en dito geest ontspannen bij voorbaat al een stuk beter.
Voelt het een beetje gek om uit de kleren te gaan, vraag de masseur dan de kamer even te verlaten zodat jij kunt gaan klaarliggen op de massagetafel en het laken over je heen kunt leggen.
Is het nieuw voor je om alles aan te mogen geven? Kaart dit dan vooraf aan. De masseur kan dan vaker tijdens de massage aan je vragen of alles naar wens is of dat er iets een beetje anders moet.
Ben je bovendien allergisch, heb je ziektes, een aandoening of spelen er psychische zaken? Laat dit de masseur dan al vooraf weten. Deze kan zich erop voorbereiden, eventueel navraag doen bij anderen en de massage erop aanpassen.

De masseur mag op zijn of haar beurt vanzelfsprekend aangeven of een wens van jou ingewilligd kan worden. Wil je bijvoorbeeld super stevig gemasseerd worden? De masseur mag zijn eigen grens voelen en aangeven of hij of zij dat op dat moment kan.
Het is prettig te weten dat je altijd gelijkwaardig bent! De een heeft misschien wat meer theoretische kennis over het lichaam dan jij zelf. Maar jij weet of voelt vaak toch echt het best wat voor jou goed is. 

Ik wens je een heerlijke eerste massage toe. (En dat het vooral niet de laatste mag zijn!)
www.perlarosa.nl

Sigrid Weitenberg, haptotherapeut

Wist je dat…. Amsterdam-Noord en Noord Straalt mij raken?
Amsterdam-Noord: stad en tegelijk dorp. Overvaren met de pont. De rust van Waterland en de drukte van de Van der Pekstraat. Uiteenlopende mensen en ruimte voor groen. Het maakt mij blij. 
Blij word ik ook van Noord Straalt. Een plek waar vanuit hart en gevoel wordt gewerkt en waar verbinding en contact voorop staan. Ik voel mij hier thuis.  

Wist je dat… haptotherapie helpt bij het (her)ontdekken van wat jou raakt en beweegt?  
Soms weet je niet zo goed wat bij je past en wat je wil. Je ervaart stress en onrust en zit niet lekker in je vel. Door bepaalde gebeurtenissen of de dagelijkse drukte ben je het contact met jezelf kwijtgeraakt. Haptotherapie helpt je bij het herstellen van dit contact zodat een eigen levenshouding ontstaat. Hiermee kun je je leven en je relaties vormgeven op een manier die jou raakt en bij jou past. 

Wist je dat… aanraken een belangrijk onderdeel is van haptotherapie? 
In de haptotherapie staat het lichaam centraal: alles wat je voelt en ervaart uit zich in het lijf. Ook emoties en ervaringen uit het verleden worden hier opgeslagen. Haptotherapie herstelt het contact met jouw lichaam en jouw gevoel. Als haptotherapeut doe ik dit door middel van gesprekken, aanraken en oefeningen. 
Er ontstaat inzicht in spanningen in het lijf, in emoties en patronen. Inzicht dat je helpt bij het bewust(er) reageren en het maken van stappen om zo meer energie en plezier te hebben. 
Wil je meer weten over haptotherapie of een afspraak maken voor een intake? Neem dan gerust contact met me op. 

 

Sigrid Weitenberg, 06-44708093, praktijklevenmetgevoel@gmail.com

Saskia van Dongen haptotherapeute 

Aanraken, waarom?
We voelen niet meer dat aanraken een levensbehoefte is.
Een baby overlijdt als hij niet wordt aangeraakt. Aanraking is heel bevestigend en ook als volwassene hebben we daar behoefte aan. Toch voelen we die behoefte niet meer in onze snelle, naar buiten toe gerichte maatschappij. Er ligt inmiddels ook een behoorlijk taboe op.
We staan de hele dag bloot aan duizenden prikkels in de interactie met je partner, je klanten, de andere verkeersdeelnemers of klanten in de winkel.
Daar beleef je van alles bij. Ons lichaam stuurt nog steeds heel trouw signalen, maar als je naar buiten gericht bent merk je ze niet op.
Die voel je dan pas als je vastloopt.
Als je pijn krijgt, wanneer je lichaam niet meer doet wat je wilt, als relaties keer op keer maar niet lukken of je steeds weer niet gelukkig bent in je werk.
Hoe kun je dan weer gevoelig worden voor je eigen signalen?
Als haptotherapeut raak ik jouw lichaam aan zodat je los van alle afleiding kunt voelen hoe jij via je lichaam reageert op druk, of getrek.  
Hoe je reageert op boosheid, zachtheid, pijn. Geef je je er aan over of vecht je er tegen? Word je bang of doe je niets en ga je uithouden? Deze intense
gevoelservaringen maken vaak diepe indruk. Deze patronen laat je ook in het dagelijks leven zien. Maar vaak ben je je daarvan niet bewust. Als je dat weer voelt en bewustzijn krijgt op je emoties, je kwaliteiten en valkuilen, of je wens en grens gewild of gevoeld is, leer je jezelf beter kennen. Vanuit daar kun je kiezen.
Wil ik dit zo doen, of zet ik iets anders in.
Omdat dat niet zo simpel is (want we weten het
wel maar het lukt niet) oefenen we dat ook in de vorm van aanraak-ervaringen en lichamelijke oefeningen die gericht zijn op emoties.
Je hoofd wat minder belangrijk maken en open zijn in wat er in je leeft betekent dat je je kwetsbaar opstelt. Je bent dan wel veel duidelijker in de communicatie naar anderen en het werkt heel verbindend. 
Ja, ook als je je boosheid laat zien, of je angst, je tranen. In die nabijheid kan
aanraking weer opbloeien, kunnen we meer empathie voelen naar elkaar.
Stiekem gaan we daar allemaal een beetje harder van stralen. Want die bevestiging hadden we zo nodig, mogen zijn zoals we zijn.
Wil je ook een stap zetten in je kwetsbaarheid? Doe de challenge. Lever deze week elke dag minuten van je schermtijd in en raak jezelf of iemand anders aan. 
Fysiek of met het openlijk delen van je gevoelens. Wat doet dat met jou?
Ik ben heel benieuwd.
Wil je meer weten en kijken of haptotherapie je raakt? Kijk dan eens op mijn
website www.haptonomie-saskiavandongen.nl of beter nog: kom het een keer ervaren! 

www.haptonomie-saskiavandongen.nl

door Annette Fehse, ademcoach


Ieder van ons heeft een diep verlangen om te ontmoeten, aan te raken en geraakt te worden. In ontmoetingen, met en zonder woorden komt onze menselijkheid tot bloei. De adem is daarbij een poort naar je ziel en de ziel van de ander. Het is een direct instrument om in contact te komen met ons lichaam en dieper te gaan voelen. Dat wat onbewust is opgeslagen in je lijf, je oude pijn, je verlangen naar verbinding, wordt weer voelbaar als je bewust verbonden en ontspannen ademt. 

De adem staat in verbinding met je autonoom zenuwstelsel en beïnvloedt direct je zenuwstelsel en je cardio-vasculair stelsel. Door diep naar je buik, ontspannen en zonder pauzes te ademen en de adem door te laten stromen naar je borst, laat je jezelf raken, kun je gevoelens die verstopt waren toelaten en uiteindelijk loslaten. 

Deze tijden zijn tijden van grote omwentelingen, waarbij we ook geraakt worden, door wat er met onze aarde gebeurd, door het lijden van medemensen, van de natuur. De adem stelt je in staat jezelf te ankeren, te centreren, te ontwaken, in verbinding te komen en dat te gaan doen wat nodig is. Laat jezelf raken door de kracht van jouw adem!

 
In Transformational Breath® raken wij - naast het ademen - ook nog eens je lichaam zacht aan op plekken die aandacht behoeven, waar er spanning is, waar de adem niet komt. In combinatie met positieve affirmaties, wordt je je op een diep niveau bewust van oude patronen die jou niet meer dienen en die je met de adem kunt laten gaan. Het is een liefdevolle ontmoeting met je ademcoach, maar vooral een hernieuwde ontmoeting met jezelf. Je ervaart namelijk heel direct de effecten van het verbinden van je ademhaling aan de aanraking en hoe je adem bijdraagt aan je gronding en je verbonden voelen. Op die manier (aan)geraakt worden helpt je beter in het hier en nu te zijn en te voelen wie je bent, wat je kan en wat je wilt.
 
Annette Fehse, ademcoach- en trainer Transformational Breath®,
organiseert de ademworkshops in Noord Straalt, elke eerste maandagavond van de maand. 

Door masseur Eric Tielemans 

Wie kent niet het lied ‘Met Kerst ben ik alleen’ van André Hazes? Een smartlap, ja. Maar wel een die raakt aan een algemeen menselijk gevoel: eenzaamheid. Dat wordt nog eens versterkt door Kerst, het feest vol gezelligheid en warmte in familieverband. Als je dat niet meemaakt en met de kerstdagen alleen zit, dan ben je pas zielig.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor eenzaamheid. Met acties om er aandacht voor te vragen, zoals de Week tegen de Eenzaamheid, geldinzamelingen van het Ouderenfonds en de Vriendenloterij en oproepen om eenzame mensen in je eigen buurt op te zoeken. Of dat helpt? Mogelijk wel bij sociaal isolement: eenzaamheid veroorzaakt door (fysieke) omstandigheden waardoor je niet meer ‘onder de mensen’ komt.

Maar wat is nu eigenlijk het echte probleem? Iedereen heeft weleens last van eenzaamheid, dat is heel normaal. Het overkomt je, bijvoorbeeld als er een verandering is in je leven, zoals verlies van partner of sociaal netwerk door bijvoorbeeld verhuizing of nieuwe baan. 

Maar als je lang eenzaam bent kan dat negatieve gevolgen hebben. Het kan een zware wissel trekken op je leven waardoor je je ongelukkig gaat voelen en je zelfs in een depressie kan geraken.

Ikzelf heb mij als kind eenzaam gevoeld op kostschool, waar ik buiten de groep stond, gepest werd en geen enkele steun kreeg van leraren. 

Dat gevoel van eenzaamheid had erg te maken met de situatie waarin ik verkeerde en is verdwenen toen ik van kostschool af was.

Eenzaamheid heeft niets te maken met de persoon die je bent of de contacten die je al dan niet hebt, maar vooral met veranderingen van patronen in relaties. En hoe je daar op reageert. Het is soms moeilijk om een nieuw evenwicht te vinden in een veranderde situatie. De een lukt dat beter dan de ander.

Als je dreigt vast te komen zitten in je eenzaamheid is het goed om daar hulp bij te vragen, bijv. van een maatschappelijk werker of coach die gespecialiseerd is in eenzaamheid. Jeannette Rijks van www.faktor5.nl helpt bij verandering: van niet weten hoe je het moet doen naar hoe je het moet aanpakken. Zij biedt daarvoor o.a. de online cursus Creatief Leven. Zij leidt ook professionals op tot effectieve hulpverleners bij eenzaamheid.

Het vergt moed om je leven te veranderen. Bedenk dat hulp vragen een teken van kracht is, niet van zwakte.

Ik wens je vooralsnog prettige kerstdagen, ook als je alleen bent!
Eric Tielemans

 

 

 

Door ademtherapeute Annette Fehse 
 

Familierelaties zijn bijzonder. Je hebt ze niet voor het kiezen en toch vormen ze je in belangrijke mate. Ze dragen bij aan je onbewuste drijfveren, aan pijn die je soms je leven lang probeert weg te drukken, aan blokkades. En tegelijkertijd zijn ze ook je steppingstone naar groei, naar uitbreiding van je bewustzijn en liefde, naar meer in je kracht komen. Mits je er op een gezonde manier contact mee maakt. 

Familieopstellingen geven op een magische wijze de onzichtbare draden tussen jou en je familiesysteem weer. Ze maken zichtbaar hoe je bent geworden tot wie je nu bent, waar je vast loopt en waar je kansen liggen. Ze geven je inzicht in waarom patronen in jouw leven zich keer op keer herhalen en waar de beweging zit om eruit te stappen. Een opstelling begint met een vraag van iemand die zo’n inzicht wil krijgen. 

De opsteller ofwel de mogelijkmaker, zorgt voor de juiste condities waarin de opstelling plaats vindt. Zij of hij “helpt” de vraaginbrenger juist door het afzien van helpen. Een opsteller die haar of zijn vak verstaat is meervoudig partijdig en tegelijkertijd belangeloos. Het helpen staat enerzijds ten dienste van het overleven van zowel het familiesysteem waar de cliënt uit voort komt en van de cliënt zelf, als ook ten dienste van bewustzijn en groei van alle partijen. 

Een mooi voorbeeld hiervan is dat de opsteller in het geval van een vroeg verstoring van de relatie tussen de cliënt en zijn ouders, vooral de moeder, de toenmalige ouders kan representeren in de opstelling, waarmee het toenmalige kind de onderbroken beweging weer kan herstellen. Hij stelt zich hiermee niet op als de betere vader of moeder, hij probeert niet de plaats van de ouders in te nemen. De opsteller leidt de cliënt weg van zichzelf en terug naar de eigen ouders, wat verzoening en vrijheid kan geven aan beide partijen. 

Een opsteller die volledig ten dienste staat van de opstelling probeert niets te fiksen of op te lossen. Hij grijpt slecht ondersteunend in wanneer de omstandigheden dit toelaten. Daarvoor moet er soms eerst volledig gezien worden waar het vast loopt. Soms is het lot van een cliënt dusdanig zwaar of dat van iemand in zijn familiesysteem, dat de verleiding groot is om dat lot te willen veranderen. Niet omdat de cliënt daar behoefte aan heeft of dit nodig heeft, maar omdat de opsteller zelf dat lot bijna niet kan verdragen of een oordeel heeft over bepaalde familieleden uit het systeem. Het is voor een opsteller steeds opnieuw belangrijk om niet ingezogen te raken in “de mist” van het familiesysteem, om vooral als vertaler op te treden van wat er gebeurt, om erin en eruit te stappen en het overzicht te bewaren. Dit helpen is dus ingehouden, maar heeft daarmee wel kracht. Een kracht die mijns inziens een voorbeeld kan zijn voor veel traditionele vormen van hulpverlening. 

Ik volg momenteel de opleiding Familie- en organisatieopstellingen bij de Verheldering in Hoofddorp. In de loop van 2020 wil ik in Noord Straalt kleine groepen gaan begeleiden met mini-opstellingen, als een proeverij. Ik was al wakker voor het inzicht, maar wat ik steeds opnieuw en meer en meer leer in deze opleiding is dat het principe van helpen gaat om het openen van mijn hart voor ieder mens, met alles erop en eraan, hoezeer die ook van mij kan verschillen. Als je ook een mini-opstelling wilt bijwonen in 2020 houdt dan agenda van Noord Straalt in de gaten. 

Bronnen: Hans van der Berg, Bert Hellinger

Aleid Bouten, Balanced ACTion Coaching

December, de familie maand. Het zou zo gezellig moeten zijn! Met je ouders, schoonfamilie, stiefkinderen, broers en zussen, nieuwe partners. Noem maar op. 

Veel ouders en jongeren die bij mij komen vragen zich af waarom ze niet een vrolijk en blij gezin zijn. Vooral op die speciale feestdagen. Waarom is er thuis ruzie? Wat is er mis met ons? 

Ik  vraag het mezelf ook regelmatig af. Gisteren is mijn stiefzoon weer ingetrokken. Zijn rugzak en hockey stick zijn achteloos in de huiskamer gedumpt. Tv staat aan. Het is 12.00. Netflix doet zijn werk als achtergrond behang. Met mijn lief bespreek ik de logistiek van het weekend. Dit weekend komen we elkaar dinsdagavond tegen bij de yoga. Niet perse the Happy family die ik me had voorgesteld!

Met periodes zijn de meest inhoudelijke gesprekken die we voeren over wie, waar, wat  en wanneer. Het is een vol programma waarbij de spanning kan oplopen tussen mij en mijn partner, tussen de kinderen, de exen die aandacht vragen en een mening hebben. Ruzies, frustraties, onbegrip, boosheid en verdriet komen allemaal voorbij.  

Waarom zijn we niet gewoon gelukkig met elkaar? 

Houden we elkaar niet in een houdgreep met onze ideeën over geluk? Op verjaardagsfeestjes en feestdagen voeren de spanning nog eens extra op; Het moet toch leuk, gezellig en speciaal zijn! 

 

The Happiness Trap
In mijn coaching werk ik met vaak met ACT ( Acceptance and Commitment Therapy). Bij ACT leer je om met afstand naar jezelf te kijken. Je onderzoekt je gedachten, je emoties, je verwachtingen en je overtuigingen. Het blijkt dat veel mensen vast houden aan mythes over geluk die niet reëel zijn. 

In onze westerse, maakbare samenleving is de mythe ontstaan dat  we altijd gelukkig moeten zijn. Als dat niet zo is, dan is er met ons of onze relaties iets mis is. Dat moeten we snel oplossen. Vasthouden aan dergelijke mythes over geluk kan stress, frustratie en onzekerheid geven. Het kan je helpen de mythe over gelukkig zijn los te laten.

Mythe: Gelukkig zijn is de natuurlijke staat van  mensen.
Als je basisbehoeften zijn vervuld zoals eten, een dak boven je hoofd, veiligheid en liefdevolle relaties, word je vanzelf gelukkig. Je hebt alles wat je hartje begeert. De hele wereld van reclame, film en social media staat bol van deze boodschap. Ze leefden nog lang en gelukkig. Maar hoe dan? 

De realiteit is anders. Onze natuurlijke staat is dat we overspoeld worden door een stroom aan gedachten en emoties die niet is te stoppen. Het is als het weer. De zon schijnt niet altijd. In de winter wordt het kouder. Het kan behoorlijk stormen. En op een dag schijnt de zon weer. 

Gelukkig zijn is één van vele gevoelens die door ons heen stromen. Daarnaast is het gewoon om onzeker te zijn als je een nieuwe relatie aangaat. Boosheid en rouw horen bij de verwerking van scheiding of verlies. 

Mythe: Gelukkig zijn is een staat van grote blijheid en tevredenheid  
Grote blijheid en tevredenheid is de letterlijke betekenis uit het woordenboek. Als dat zo is dan kun je niet altijd gelukkig zijn. Want hoelang blijft een gelukkig gevoel hangen? Na een geslaagd familiefeestje? Het is heerlijk om je gelukkig te voelen maar na een tijd verandert je gevoel door iets in jezelf of van buitenaf. Er ontstaat irritatie, je hormoon spiegel verandert, er is gedoe. Andere emoties komen boven drijven. 

Gelukkig zijn zie ik meer als een rijk en zinvol leven met alle emoties die daar bij horen. Je liefdesrelaties brengen je plezier, trots, liefde en waardering. Als je ouder bent weet je dat kinderen voldoening en zin geven aan je leven. Kinderen opvoeden roept ook andere gevoelens op. Veel ouders hebben last van schuldgevoel, spanning, angsten, gevoel van te kort schieten, frustratie, boosheid. 

Dat geldt voor alles in je leven wat jou liefde en waardering geeft. Alles wat betekenisvol en belangrijk voor je is. Naast positieve emoties geeft het ook negatieve emoties.

Mythe: Als je niet gelukkig bent dan is er iets mis met jou en je gezin, je familie. 
Steeds meer mensen gaan in therapie. Er zijn miljoenen mensen aan medicijnen. 
Als je niet gelukkig bent ben je normaal! Besef dat het leven moeilijk is! 

Juist de mensen waar we zo van houden kunnen intense emoties en reacties oproepen.

Daarom zijn coaching trajecten die ik geef kort. Ik loop met je mee en help je om het zelf te doen op een manier die bij jou past. 

Vechtmodus of levenskunst?
Ik gebruik vaak metaforen en oefeningen uit de vechtkunst Kung Fu. Je ervaart direct dat je aan het op boksen bent om aan overtuigingen van jezelf te voldoen. Dat is je overlevingsstand, je vechtmodus. Je vechtmodus geeft spanning en stress. Het vermogen om helder na te denken vermindert. Wat voor jou en de ander belangrijk is kun je minder goed over zien. Je beslissingen zijn reactief. Voor je het weet ben je aan het discussieren, val je de ander in de rede, zit je in je eigen tunnel. 

In Kung Fu gaat het niet om het winnen van je dagelijkse conflicten. Kung Fu betekent grote vaardigheid. Het is een levenskunst waarin je waarden en commitment centraal staan. Hoe wil jij betekenis geven aan je leven, aan je relaties? Dat vraagt beheersing, zelfreflectie en acceptatie. Het vraagt oefening en jezelf toestaan om fouten te maken. We zijn niet perfect en onze relaties dus ook niet. We kunnen wel streven om liefdevol te zijn, betrouwbaar, te luisteren, goed voor ons zelf te zorgen en rekening te houden met anderen.

Kalm in de storm
December brengt je genoeg oefen momenten om kalm te blijven in de familiestormen. Ik help je daarbij graag op weg. Ik hoop dat je geniet van familie, je liefdevolle vriendschappen. En dat je de negatieve emoties, gedachten, ruzies met net zoveel compassie en liefde kunt benaderen.

 

Met liefde, Aleid
 

Nog een kijktip: Russ Harris is een specialist in ACT. Op zijn youtube kanaal vind je een leuke animatie over The Happinez Trap https://www.youtube.com/watch?v=93LFNtcR1Ok

Door Tamara Renaud, psychologe en mindfulness trainer 

 

Elke baby kun je zien als een kleine Boeddha of zenmeester, als je persoonlijke meester die je leert in aandacht te leven. (Jon Kabat-Zinn, 1994)

Door: Tamara Renaud, Gz-psycholoog, mindfulness trainer en moeder.

Opvoeden kan best stressvol zijn. Het 'zo goed mogelijk willen doen' en de 'best mogelijke ouder willen zijn' kan op zichzelf al voor spanning zorgen. Stress rondom de opvoeding kan je blik op kinderen vernauwen, plezier in de opvoeding wegnemen en van ouders impulsieve en onvoorspelbare opvoeders maken.

In vergelijking met vroeger kan het in onze huidige samenleving zwaarder zijn om voor kinderen te zorgen: we hebben minder steun van andere verzorgers, leven relatief sociaal geïsoleerd en hebben over het algemeen minder tijd om voor onze kinderen te zorgen vanwege de eisen vanuit de omgeving en de verplichtingen die we onszelf opleggen.

Onder stress schakelt je lichaam over naar een snelle en automatische reactie. Bij levensbedreigende situaties helpt dit je om niet te gaan denken, maar snel en effectief te kunnen reageren. Stress in opvoedingssituaties is niet levensbedreigend, toch reageert je lichaam wel zo: je reageert emotioneel, je opvoedingsvaardigheden begeven het en je vervalt dan automatisch in bekende en zich herhalende patronen die samenhangen met je eigen opvoeding. 

Is daar dan niets aan te doen? Gelukkig wel! Door bewust te worden van onze reacties als ouders en deze niet te veroordelen kunnen we met meer empathie op onze kinderen reageren en ook met meer acceptatie en compassie naar onszelf toe kijken.

Mindfulness gaat over bewust in plaats van reactief reageren, met meer compassie naar jezelf (neem een adempauze & vraag jezelf af ‘wat heb ik nodig?’ in plaats van ‘wat doe ik fout?’)

Nadat ik zelf een mindful parenting cursus heb gedaan kan ik helaas niet zeggen dat ik nooit meer 'uit mijn slof' schiet en altijd rustig en evenwichtig op mijn kinderen reageer. Wél heeft de cursus mij veel inzichten gegeven en ben ik mij nog meer bewust geworden van mijn automatische patronen en het effect hiervan. Het lukt mij vaker om niet meer in de automatische stressreactie te schieten maar bewust te reageren. Ik word minder boos op mijzelf, wat mij een leukere moeder maakt. Zo werken de inzichten die ik heb gekregen positief door in mijn gezin.

Ik zou iedere ouder deze training gunnen, zowel voor jezelf als voor je kind(eren)!

De officiële 8-weekse Mindful parenting training wordt gegeven bij Noord Straalt en start op woensdag 26 februari 2020.

Speciaal voor Noord Straalt maakte Inge van Straalen een meditatie met als onderwerp "vrouwelijke voorouders."
Klik hier om hem te beluisteren. 

door masseur Eric Tielemans

Een arm om je schouder, een aai over je wang, een ontspannende massage, een warme knuffel: het kan deugd doen. Sterker nog, het is van levensbelang.
Aanraking is een primaire behoefte, net als eten en drinken. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren: we hebben elkaar nodig om te overleven. En lichaamscontact zegt soms meer dan woorden. De beste manier om iemand te troosten is je armen om hem of haar heen slaan. En als je je alleen en radeloos voelt, is het soms al voldoende als iemand je hand vastpakt.
De behoefte aan lichamelijke aanraking noemen we huidhonger.  
 
In onze (westerse) maatschappij is aanraken een gevoelsbeleving die steeds zeldzamer wordt. Vanwege culturele en maatschappelijke normen wordt lichamelijke aanraking makkelijk geassocieerd met ongewenste intimiteit.

Toch is aanraking een biologische behoefte. Een tekort aan aanraking leidt tot slechtere kwaliteit van leven; in eerste instantie alleen geestelijk/emotioneel, op den duur zelfs lichamelijk. Een voorbeeld vinden we bij alleenstaande bejaarden. En bewezen is dat kleine kinderen meer risico lopen op ontwikkelingsstoornissen als ze niet genoeg worden geknuffeld, getroost en gewiegd. Hoe komt het dat huidcontact zo'n magisch effect heeft?
 
Als masseur, maar ook als mens, vind ik het vanzelfsprekend om elkaar aan te raken. Vooral bij mensen die angstig, onrustig, verdrietig of eenzaam zijn. 
Ik vind het een prettige manier om iemand te ontmoeten. Om letterlijk te voelen hoe het met die ander gaat. Aangeraakt worden vind ik meestal ook fijn, want het geeft me het gevoel dat ik er mag zijn.
 
Zorgprofessional Marieke Schoenmakers deed onderzoek* naar de betekenissen van aanraken, ongeacht of je zorgverlener bent of naaste. Zij ontdekte 8 universele redenen om elkaar wat vaker aan te raken:

1. Aan aanrakingen worden veel positieve effecten toegeschreven
Bijvoorbeeld pijnvermindering. Wie wrijft er niet direct over de pijnlijke plek als je je gestoten hebt? Bij een kind helpt ‘kusje erop’ vaak al. 
Ook effecten als rust, ontspanning, emotionele ontlading en troost herkennen we allemaal.

2. Aanraken is een vorm van communicatie
Het tastzintuig is namelijk een heel ‘sterk’ zintuig dat lang ‘open’ blijft. Het is soms zelfs een van de weinige mogelijkheden tot contact bij mensen de niet meer kunnen praten. Als mensen niet meer aanspreekbaar zijn, kunnen ze aanrakingen vaak nog wel voelen.

3. Aanraken versterkt de (bestaande of potentiële) relatie
Het is goed voor de onderlinge band tussen mensen. Een oprechte knuffel doet je beseffendat jeniet aleen bent. Er is wel eens uitgerekend (hoe?) dat een mens minimaal 8 knuffels er dag nodig heeft om gezond te blijven.

4. Aanraken biedt veiligheid
Als kleine kinderen bang zijn, kruipen ze weg bij een volwassen persoon, meestal de moeder of vader.

5. Aanraken is ‘hechtingsgedrag’
Bedoeld om de nabijheid van een beschermende volwassene te bewerkstelligen. Wanneer dit mechanisme in de kindertijd goed gewerkt heeft, doordat je ouders er voor je waren, dan blijf je dit de rest van je leven doen. In angstige of verdrietige situaties heb je dan de neiging om anderen op te zoeken. Dit verklaart waarom zieke en oudere mensen je vaak vastpakken of je uitgestoken hand niet meer teruggeven. Ze zoeken letterlijk hulp of houvast.

6. Mensen hebben huidhonger
Dit is de behoefte om aangeraakt te worden. Na baby’s hebben oudere mensen het meeste huidhonger. Dat komt doordat ze zich onveilig voelen door de met de ouderdom gepaard gaande verliezen. Naasten vallen bijvoorbeeld weg. De gezondheid neemt af. En thuis wonen kan niet altijd meer. Juist ouderen worden het minste aangeraakt, doordat steeds meer geliefden overlijden of niet meer zomaar op bezoek kunnen komen. Niet meer aangeraakt worden is voor hen een groot gemis.

7. Bij mensen met dementie kunnen aanrakingen veel goed doen. Ze hebben behoefte aan:
Veiligheid. Alles wat vertrouwd en geliefd is, gaat verloren door problemen met het geheugen.
Contact. Communiceren gaat steeds moeilijker, waardoor ze terugvallen op hun zintuigen, met name op hun tastzin.
Affectief huidcontact. De behoefte aan aanrakingen (huidhonger) neemt toe door het opspelen van vroegkinderlijke verlangens, veroorzaakt door dementie.

8. Met aanrakingen kun je het zogenaamde lichaamsgeheugen aanspreken
Het lichaamsgeheugen is sterker dan het cognitieve geheugen. Alles wat je meemaakt, sla je op in je lijf. In de massagetherapie en haptonomie maken we gebruik van dit fenomeen om trauma's te helpen oplossen.

Er zijn dus genoeg goede redenen om elkaar vaker aan te raken. Ik zou zeggen: stil je huidhonger!

Eric Tielemans, masseur
www.massagelandsmeer.nl

 
* Bron: Marieke Schoenmakers (2013). Aanraken als eerste en als laatste taal. Literatuurstudie naar het aanraken van mensen met dementie door geestelijk verzorgers. Masterthesis Tilburg University.

door voedingsconsulent Jolien Alberdingk Thijm 

Wie aan honger denkt, denkt aan een lege knorrende maag. Hoewel je geen eten ziet of ruikt, krijg je een duidelijk signaal dat je iets moet eten.
Er zijn ook andere soorten honger, die niets met een lege maag te maken hebben, maar waardoor we wel gaan eten. In deze blog wil ik je graag iets vertellen over de zeven typen honger en hoe je ze kunt herkennen.
 
Als kind leren onze ouders ons, met natuurlijk goede bedoelingen en vaak onbewust, eetgewoonten en patronen aan. Denk bijvoorbeeld aan een snoepje tegen de pijn nadat je bent gevallen van het klimrek. Op dat moment misschien nuttig, maar als je jezelf als volwassenen nog steeds troost met eten, eet je onnodig veel. Bovendien los je er niks mee op.
 
Honger van de ogen, neus en mond
Er bestaan zeven typen honger die ervoor zorgen dat we gaan eten. Maar niet al die typen honger hebben behoefte aan eten. Het eten stilt de honger niet. Bijvoorbeeld, je ziet een stuk chocolade liggen en krijgt zin in chocolade. Dat is honger van de ogen. Als je de chocolade niet had gezien, had je er ook geen behoefte aan gehad. Je ruikt versgebakken brood en krijgt zin in brood. Je raadt het al, honger van de neus. En soms heb je behoefte aan een sensatie in je mond, je wilt het lege gevoel in je mond vullen. Dit is honger van de mond. De mondsensatie van vet in combinatie met suiker en zout, geeft veel mensen een tijdelijk lekker gevoel. Je kunt dan beter een kauwgompje nemen. Door je tanden te poetsen gaat dit gevoel vaak ook weg.
 
Honger van de maag en de cellen
De honger van de maag is makkelijk te herkennen. Een lege maag voel je en vaak gaat die ook knorren. Daar kun je natuurlijk antwoord op geven door iets te eten wat snel voorhanden is. Maar kun jij voelen wat je lichaam nodig heeft? Wat de cellen vragen aan bouwstoffen, vitaminen en mineralen? De honger van de cellen is moeilijk te voelen, maar het kan wel. Geef niet te snel toe aan het hongergevoel, maar probeer na te gaan waar je lichaam om vraagt.
 
Bang voor honger
Veel mensen lijken bang voor honger. Moeten direct eten zodra ze honger voelen. Maar een lege maag is ook prettig voor ons lichaam. Het geeft ons lichaam even rust. Veel mensen kunnen zich dan ook beter concentreren. Na een maaltijd moet ons lichaam weer hard aan het werk om alles te verteren en gaat al het bloed en zuurstof naar de darmen. Daar wordt je slaperig van, zeker na een zware maaltijd. Dit komt de productiviteit op je werk niet ten goede. Om bij de les te blijven, zijn we geneigd onszelf nog voller te gooien met caffeïne of suikerrijke tussendoortjes. Maar die werken juist averechts en belasten ons lichaam en concentratievermogen alleen maar meer. Een zware maaltijd is dus eigenlijk altijd een slecht idee.
 
Honger van het hart
Er zijn ook typen honger die weinig te maken hebben met onze zintuigen. Je bent bijvoorbeeld met een vervelende opdracht voor je werk bezig. Dan ligt daar een stuk chocolade. Je denkt: ‘Mmmmm…chocolade maakt me blij. En als ik die dan met een collega eet, kunnen we even praten.’ Dit noemen we honger van het hart en het hart heeft een grote stem.
 
Honger van de geest
Ook de geest heeft een grote stem. Je ziet die reep chocolade liggen, maar je had je voorgenomen een tijdje niet te snoepen. Maar straks is die reep op! Weet je wat, ik ga straks wel extra hard sporten, dan mag ik nu lekker eten. Het is moeilijk hiertegen weerstand te bieden.
 
Oefening
Ga voor jezelf na welk type honger je hebt voordat je begint te eten. Deze oefening helpt om meer mindful te eten. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Mindful eten helpt je bewust om te gaan met eten, waardoor je beter voelt wat je lichaam nodig heeft. Zijn dat wel voedingsstoffen, of moet je je hart luchten bij een vriend of collega? Dat stuk chocolade maakt een vervelende klus niet ineens leuker of makkelijker. Wat is daar dan wel voor nodig? Het is moeilijk om dit soort dingen gescheiden te zien en daarom pakken we het echte probleem niet aan. Probeer te ontdekken welke patronen en eetgewoonten je hebt aangeleerd. En welke nog nuttig zijn en welke je juist dwarsbomen om bijvoorbeeld af te vallen.
 
Wil je meer weten? Het boek Mindful Eten van Jan Chozen Bays, bevat naast deze oefening nog meer oefeningen die je helpen een gezonde relatie met eten op te bouwen.
Voor meer informatie en hulp kun je contact opnemen met voedingsconsulent Jolien Alberdingk Thijm 
www-full-of-Health.nl

door masseuse Esther Zwietink 

Kinderen ontwikkelen zich stapsgewijs. In de hersenen wordt de "bedrading" aangelegd. Die bedrading vormt als het ware weggetjes.
Elke keer wanneer er een nieuw weggetje bedrading is aangelegd, wil een kind over dat weggetje lopen. En vaak ook! 
Misschien ken je het wel; je kind wil opeens eindeloos vaak tellen, klimmen, letters leren, hinkelen, cijfers schrijven etc.
Als het goed is krijgt een kind in zo’n periode de juiste leerstof of de juiste uitdagingen aangeboden.
Gebeurt dit niet, dan gaat een kind dat juist honger naar kennis heeft, op “kennisdieet..”
Dit kennisdieet kan gevolgen hebben: een kind dat te weinig krijgt aangereikt kan zich lusteloos of gelaten gaan voelen. Het laat weinig betrokkenheid en zin om te leren zien.
Het kan ook middels negatief gedrag ongenoegen uiten of om aandacht vragen.  “Wat een vervelend kind,” zul je wellicht denken. (Vervang dit eens door: “wat een verveeld kind.”)
Bovendien zal het kind vaker met tegenzin naar school gaan.
Tegelijkertijd leert het kind niet meer op zijn eigen niveau te werken. Alles gaat redelijk met gemak. Het kind is niet meer gewend om door te zetten. Het kan een onzeker gevoel geven wanneer je weer wel iets zou moeten doen waar een hogere verwachting bij zit.

Volwassenen kunnen ook een kennishonger hebben.
Het begrip burn-out kennen we meestal wel. Maar er bestaat ook een bore-out.
Je bent zo verveeld dat je er doodmoe van bent. De verschijnselen van een bore-out zijn vrijwel hetzelfde als de verschijnselen van een burn-out.
De manier van je leven weer op de rit krijgen verschilt echter..
Bij een bore-out is het van groot belang snel meer uitdagingen te creëren. Die grijze massa weer aan het werk te krijgen.
Ervaar je inderdaad lusteloosheid en verveling? Ben je snel prikkelbaar, voel je stress, stel je steeds meer uit en voel je je onzeker?
Grote kans dat je juist meer uitdaging nodig hebt. Samen met een coach kun je op onderzoek gaan wat je nodig hebt. 

Esther Zwietink geeft ouder-kind readings ter ondersteuning van de opvoeding: https://www.perlarosa.nl/ouder-kind-reading

Door Patrick van Enschot, Hercules houdingstherapie. 

Je probeert misschien al een tijdje zwanger te worden. En het wil maar niet lukken. Uit de tests komt ook niets significants.
Heb je er wel eens over nagedacht wat je houding met zwangerschap te maken heeft? 

Om zwanger te worden moeten de omstandigheden optimaal zijn. Je bekkenstand speelt hierbij een cruciale rol. Als er sprake is van een scheefstand van welke aard dan ook, zul je veel moeilijker zwanger worden is de ervaring. 

Ben je eenmaal zwanger, ook dan is de bekkenstand van cruciaal belang en met name de beweeglijkheid van je bekken. Tijdens de zwangerschap zal je bekken moeten kantelen om de baby de beste uitgangspositie te geven om geboren te worden. Als dit niet in voldoende mate gebeurt wordt de kans op een keizersnede groter.
Maar er vinden ook  veel andere processen plaats tijdens de zwangerschap die houdingsgerelateerd kunnen zijn! Lees daarvoor het hele blog. 

Ook na de zwangerschap is een goede functionaliteit van het lichaam belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel.

Houdingstherapie gebruikt het uitlijnen van het lichaam, het zoveel mogelijk zorgen voor een rechte houding, als middel om een zo functioneel mogelijk lichaam te krijgen. Bij een functioneel lichaam is het bekken in een neutrale stand en is het beweeglijk.
Tijdens een traject van houdingstherapie, zeker tijdens zwangerschap, passen we de oefeningen continu aan omdat naarmate de zwangerschap vordert  je bepaalde oefeningen niet meer kunt doen. We zorgen zo samen voor een optimale en prettige zwangerschap en bevalling, en een vlot herstel! 

Meer weten? Lees het volledige blog hier: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/zwanger-worden-houdingstherapie/ 
Kennis maken met houdingstherapie? Doe een gratis en vrijblijvende quick scan waarin duidelijk wordt hoe het met jouw bekkenstand is 

en welk gevolg dit kan hebben voor je kans op zwanger raken en een probleemloze zwangerschap en bevalling! https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/

Door masseur Eric Tielemans 

Wie kent niet het lied ‘Met Kerst ben ik alleen’ van André Hazes? Een smartlap, ja. Maar wel een die raakt aan een algemeen menselijk gevoel: eenzaamheid. Dat wordt nog eens versterkt door Kerst, het feest vol gezelligheid en warmte in familieverband. Als je dat niet meemaakt en met de kerstdagen alleen zit, dan ben je pas zielig.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor eenzaamheid. Met acties om er aandacht voor te vragen, zoals de Week tegen de Eenzaamheid, geldinzamelingen van het Ouderenfonds en de Vriendenloterij en oproepen om eenzame mensen in je eigen buurt op te zoeken. Of dat helpt? Mogelijk wel bij sociaal isolement: eenzaamheid veroorzaakt door (fysieke) omstandigheden waardoor je niet meer ‘onder de mensen’ komt.

Maar wat is nu eigenlijk het echte probleem? Iedereen heeft weleens last van eenzaamheid, dat is heel normaal. Het overkomt je, bijvoorbeeld als er een verandering is in je leven, zoals verlies van partner of sociaal netwerk door bijvoorbeeld verhuizing of nieuwe baan. 

Maar als je lang eenzaam bent kan dat negatieve gevolgen hebben. Het kan een zware wissel trekken op je leven waardoor je je ongelukkig gaat voelen en je zelfs in een depressie kan geraken.

Ikzelf heb mij als kind eenzaam gevoeld op kostschool, waar ik buiten de groep stond, gepest werd en geen enkele steun kreeg van leraren. 

Dat gevoel van eenzaamheid had erg te maken met de situatie waarin ik verkeerde en is verdwenen toen ik van kostschool af was.

Eenzaamheid heeft niets te maken met de persoon die je bent of de contacten die je al dan niet hebt, maar vooral met veranderingen van patronen in relaties. En hoe je daar op reageert. Het is soms moeilijk om een nieuw evenwicht te vinden in een veranderde situatie. De een lukt dat beter dan de ander.

Als je dreigt vast te komen zitten in je eenzaamheid is het goed om daar hulp bij te vragen, bijv. van een maatschappelijk werker of coach die gespecialiseerd is in eenzaamheid. Jeannette Rijks van www.faktor5.nl helpt bij verandering: van niet weten hoe je het moet doen naar hoe je het moet aanpakken. Zij biedt daarvoor o.a. de online cursus Creatief Leven. Zij leidt ook professionals op tot effectieve hulpverleners bij eenzaamheid.

Het vergt moed om je leven te veranderen. Bedenk dat hulp vragen een teken van kracht is, niet van zwakte.

Ik wens je vooralsnog prettige kerstdagen, ook als je alleen bent!
Eric Tielemans

 

 

 

Door ademtherapeute Annette Fehse 
 

Familierelaties zijn bijzonder. Je hebt ze niet voor het kiezen en toch vormen ze je in belangrijke mate. Ze dragen bij aan je onbewuste drijfveren, aan pijn die je soms je leven lang probeert weg te drukken, aan blokkades. En tegelijkertijd zijn ze ook je steppingstone naar groei, naar uitbreiding van je bewustzijn en liefde, naar meer in je kracht komen. Mits je er op een gezonde manier contact mee maakt. 

Familieopstellingen geven op een magische wijze de onzichtbare draden tussen jou en je familiesysteem weer. Ze maken zichtbaar hoe je bent geworden tot wie je nu bent, waar je vast loopt en waar je kansen liggen. Ze geven je inzicht in waarom patronen in jouw leven zich keer op keer herhalen en waar de beweging zit om eruit te stappen. Een opstelling begint met een vraag van iemand die zo’n inzicht wil krijgen. 

De opsteller ofwel de mogelijkmaker, zorgt voor de juiste condities waarin de opstelling plaats vindt. Zij of hij “helpt” de vraaginbrenger juist door het afzien van helpen. Een opsteller die haar of zijn vak verstaat is meervoudig partijdig en tegelijkertijd belangeloos. Het helpen staat enerzijds ten dienste van het overleven van zowel het familiesysteem waar de cliënt uit voort komt en van de cliënt zelf, als ook ten dienste van bewustzijn en groei van alle partijen. 

Een mooi voorbeeld hiervan is dat de opsteller in het geval van een vroeg verstoring van de relatie tussen de cliënt en zijn ouders, vooral de moeder, de toenmalige ouders kan representeren in de opstelling, waarmee het toenmalige kind de onderbroken beweging weer kan herstellen. Hij stelt zich hiermee niet op als de betere vader of moeder, hij probeert niet de plaats van de ouders in te nemen. De opsteller leidt de cliënt weg van zichzelf en terug naar de eigen ouders, wat verzoening en vrijheid kan geven aan beide partijen. 

Een opsteller die volledig ten dienste staat van de opstelling probeert niets te fiksen of op te lossen. Hij grijpt slecht ondersteunend in wanneer de omstandigheden dit toelaten. Daarvoor moet er soms eerst volledig gezien worden waar het vast loopt. Soms is het lot van een cliënt dusdanig zwaar of dat van iemand in zijn familiesysteem, dat de verleiding groot is om dat lot te willen veranderen. Niet omdat de cliënt daar behoefte aan heeft of dit nodig heeft, maar omdat de opsteller zelf dat lot bijna niet kan verdragen of een oordeel heeft over bepaalde familieleden uit het systeem. Het is voor een opsteller steeds opnieuw belangrijk om niet ingezogen te raken in “de mist” van het familiesysteem, om vooral als vertaler op te treden van wat er gebeurt, om erin en eruit te stappen en het overzicht te bewaren. Dit helpen is dus ingehouden, maar heeft daarmee wel kracht. Een kracht die mijns inziens een voorbeeld kan zijn voor veel traditionele vormen van hulpverlening. 

Ik volg momenteel de opleiding Familie- en organisatieopstellingen bij de Verheldering in Hoofddorp. In de loop van 2020 wil ik in Noord Straalt kleine groepen gaan begeleiden met mini-opstellingen, als een proeverij. Ik was al wakker voor het inzicht, maar wat ik steeds opnieuw en meer en meer leer in deze opleiding is dat het principe van helpen gaat om het openen van mijn hart voor ieder mens, met alles erop en eraan, hoezeer die ook van mij kan verschillen. Als je ook een mini-opstelling wilt bijwonen in 2020 houdt dan agenda van Noord Straalt in de gaten. 

Bronnen: Hans van der Berg, Bert Hellinger

Aleid Bouten, Balanced ACTion Coaching

December, de familie maand. Het zou zo gezellig moeten zijn! Met je ouders, schoonfamilie, stiefkinderen, broers en zussen, nieuwe partners. Noem maar op. 

Veel ouders en jongeren die bij mij komen vragen zich af waarom ze niet een vrolijk en blij gezin zijn. Vooral op die speciale feestdagen. Waarom is er thuis ruzie? Wat is er mis met ons? 

Ik  vraag het mezelf ook regelmatig af. Gisteren is mijn stiefzoon weer ingetrokken. Zijn rugzak en hockey stick zijn achteloos in de huiskamer gedumpt. Tv staat aan. Het is 12.00. Netflix doet zijn werk als achtergrond behang. Met mijn lief bespreek ik de logistiek van het weekend. Dit weekend komen we elkaar dinsdagavond tegen bij de yoga. Niet perse the Happy family die ik me had voorgesteld!

Met periodes zijn de meest inhoudelijke gesprekken die we voeren over wie, waar, wat  en wanneer. Het is een vol programma waarbij de spanning kan oplopen tussen mij en mijn partner, tussen de kinderen, de exen die aandacht vragen en een mening hebben. Ruzies, frustraties, onbegrip, boosheid en verdriet komen allemaal voorbij.  

Waarom zijn we niet gewoon gelukkig met elkaar? 

Houden we elkaar niet in een houdgreep met onze ideeën over geluk? Op verjaardagsfeestjes en feestdagen voeren de spanning nog eens extra op; Het moet toch leuk, gezellig en speciaal zijn! 

 

The Happiness Trap
In mijn coaching werk ik met vaak met ACT ( Acceptance and Commitment Therapy). Bij ACT leer je om met afstand naar jezelf te kijken. Je onderzoekt je gedachten, je emoties, je verwachtingen en je overtuigingen. Het blijkt dat veel mensen vast houden aan mythes over geluk die niet reëel zijn. 

In onze westerse, maakbare samenleving is de mythe ontstaan dat  we altijd gelukkig moeten zijn. Als dat niet zo is, dan is er met ons of onze relaties iets mis is. Dat moeten we snel oplossen. Vasthouden aan dergelijke mythes over geluk kan stress, frustratie en onzekerheid geven. Het kan je helpen de mythe over gelukkig zijn los te laten.

Mythe: Gelukkig zijn is de natuurlijke staat van  mensen.
Als je basisbehoeften zijn vervuld zoals eten, een dak boven je hoofd, veiligheid en liefdevolle relaties, word je vanzelf gelukkig. Je hebt alles wat je hartje begeert. De hele wereld van reclame, film en social media staat bol van deze boodschap. Ze leefden nog lang en gelukkig. Maar hoe dan? 

De realiteit is anders. Onze natuurlijke staat is dat we overspoeld worden door een stroom aan gedachten en emoties die niet is te stoppen. Het is als het weer. De zon schijnt niet altijd. In de winter wordt het kouder. Het kan behoorlijk stormen. En op een dag schijnt de zon weer. 

Gelukkig zijn is één van vele gevoelens die door ons heen stromen. Daarnaast is het gewoon om onzeker te zijn als je een nieuwe relatie aangaat. Boosheid en rouw horen bij de verwerking van scheiding of verlies. 

Mythe: Gelukkig zijn is een staat van grote blijheid en tevredenheid  
Grote blijheid en tevredenheid is de letterlijke betekenis uit het woordenboek. Als dat zo is dan kun je niet altijd gelukkig zijn. Want hoelang blijft een gelukkig gevoel hangen? Na een geslaagd familiefeestje? Het is heerlijk om je gelukkig te voelen maar na een tijd verandert je gevoel door iets in jezelf of van buitenaf. Er ontstaat irritatie, je hormoon spiegel verandert, er is gedoe. Andere emoties komen boven drijven. 

Gelukkig zijn zie ik meer als een rijk en zinvol leven met alle emoties die daar bij horen. Je liefdesrelaties brengen je plezier, trots, liefde en waardering. Als je ouder bent weet je dat kinderen voldoening en zin geven aan je leven. Kinderen opvoeden roept ook andere gevoelens op. Veel ouders hebben last van schuldgevoel, spanning, angsten, gevoel van te kort schieten, frustratie, boosheid. 

Dat geldt voor alles in je leven wat jou liefde en waardering geeft. Alles wat betekenisvol en belangrijk voor je is. Naast positieve emoties geeft het ook negatieve emoties.

Mythe: Als je niet gelukkig bent dan is er iets mis met jou en je gezin, je familie. 
Steeds meer mensen gaan in therapie. Er zijn miljoenen mensen aan medicijnen. 
Als je niet gelukkig bent ben je normaal! Besef dat het leven moeilijk is! 

Juist de mensen waar we zo van houden kunnen intense emoties en reacties oproepen.

Daarom zijn coaching trajecten die ik geef kort. Ik loop met je mee en help je om het zelf te doen op een manier die bij jou past. 

Vechtmodus of levenskunst?
Ik gebruik vaak metaforen en oefeningen uit de vechtkunst Kung Fu. Je ervaart direct dat je aan het op boksen bent om aan overtuigingen van jezelf te voldoen. Dat is je overlevingsstand, je vechtmodus. Je vechtmodus geeft spanning en stress. Het vermogen om helder na te denken vermindert. Wat voor jou en de ander belangrijk is kun je minder goed over zien. Je beslissingen zijn reactief. Voor je het weet ben je aan het discussieren, val je de ander in de rede, zit je in je eigen tunnel. 

In Kung Fu gaat het niet om het winnen van je dagelijkse conflicten. Kung Fu betekent grote vaardigheid. Het is een levenskunst waarin je waarden en commitment centraal staan. Hoe wil jij betekenis geven aan je leven, aan je relaties? Dat vraagt beheersing, zelfreflectie en acceptatie. Het vraagt oefening en jezelf toestaan om fouten te maken. We zijn niet perfect en onze relaties dus ook niet. We kunnen wel streven om liefdevol te zijn, betrouwbaar, te luisteren, goed voor ons zelf te zorgen en rekening te houden met anderen.

Kalm in de storm
December brengt je genoeg oefen momenten om kalm te blijven in de familiestormen. Ik help je daarbij graag op weg. Ik hoop dat je geniet van familie, je liefdevolle vriendschappen. En dat je de negatieve emoties, gedachten, ruzies met net zoveel compassie en liefde kunt benaderen.

 

Met liefde, Aleid
 

Nog een kijktip: Russ Harris is een specialist in ACT. Op zijn youtube kanaal vind je een leuke animatie over The Happinez Trap https://www.youtube.com/watch?v=93LFNtcR1Ok

Door Tamara Renaud, psychologe en mindfulness trainer 

 

Elke baby kun je zien als een kleine Boeddha of zenmeester, als je persoonlijke meester die je leert in aandacht te leven. (Jon Kabat-Zinn, 1994)

Door: Tamara Renaud, Gz-psycholoog, mindfulness trainer en moeder.

Opvoeden kan best stressvol zijn. Het 'zo goed mogelijk willen doen' en de 'best mogelijke ouder willen zijn' kan op zichzelf al voor spanning zorgen. Stress rondom de opvoeding kan je blik op kinderen vernauwen, plezier in de opvoeding wegnemen en van ouders impulsieve en onvoorspelbare opvoeders maken.

In vergelijking met vroeger kan het in onze huidige samenleving zwaarder zijn om voor kinderen te zorgen: we hebben minder steun van andere verzorgers, leven relatief sociaal geïsoleerd en hebben over het algemeen minder tijd om voor onze kinderen te zorgen vanwege de eisen vanuit de omgeving en de verplichtingen die we onszelf opleggen.

Onder stress schakelt je lichaam over naar een snelle en automatische reactie. Bij levensbedreigende situaties helpt dit je om niet te gaan denken, maar snel en effectief te kunnen reageren. Stress in opvoedingssituaties is niet levensbedreigend, toch reageert je lichaam wel zo: je reageert emotioneel, je opvoedingsvaardigheden begeven het en je vervalt dan automatisch in bekende en zich herhalende patronen die samenhangen met je eigen opvoeding. 

Is daar dan niets aan te doen? Gelukkig wel! Door bewust te worden van onze reacties als ouders en deze niet te veroordelen kunnen we met meer empathie op onze kinderen reageren en ook met meer acceptatie en compassie naar onszelf toe kijken.

Mindfulness gaat over bewust in plaats van reactief reageren, met meer compassie naar jezelf (neem een adempauze & vraag jezelf af ‘wat heb ik nodig?’ in plaats van ‘wat doe ik fout?’)

Nadat ik zelf een mindful parenting cursus heb gedaan kan ik helaas niet zeggen dat ik nooit meer 'uit mijn slof' schiet en altijd rustig en evenwichtig op mijn kinderen reageer. Wél heeft de cursus mij veel inzichten gegeven en ben ik mij nog meer bewust geworden van mijn automatische patronen en het effect hiervan. Het lukt mij vaker om niet meer in de automatische stressreactie te schieten maar bewust te reageren. Ik word minder boos op mijzelf, wat mij een leukere moeder maakt. Zo werken de inzichten die ik heb gekregen positief door in mijn gezin.

Ik zou iedere ouder deze training gunnen, zowel voor jezelf als voor je kind(eren)!

De officiële 8-weekse Mindful parenting training wordt gegeven bij Noord Straalt en start op woensdag 26 februari 2020.

Speciaal voor Noord Straalt maakte Inge van Straalen een meditatie met als onderwerp "vrouwelijke voorouders."
Klik hier om hem te beluisteren. 

door masseur Eric Tielemans

Een arm om je schouder, een aai over je wang, een ontspannende massage, een warme knuffel: het kan deugd doen. Sterker nog, het is van levensbelang.
Aanraking is een primaire behoefte, net als eten en drinken. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren: we hebben elkaar nodig om te overleven. En lichaamscontact zegt soms meer dan woorden. De beste manier om iemand te troosten is je armen om hem of haar heen slaan. En als je je alleen en radeloos voelt, is het soms al voldoende als iemand je hand vastpakt.
De behoefte aan lichamelijke aanraking noemen we huidhonger.  
 
In onze (westerse) maatschappij is aanraken een gevoelsbeleving die steeds zeldzamer wordt. Vanwege culturele en maatschappelijke normen wordt lichamelijke aanraking makkelijk geassocieerd met ongewenste intimiteit.

Toch is aanraking een biologische behoefte. Een tekort aan aanraking leidt tot slechtere kwaliteit van leven; in eerste instantie alleen geestelijk/emotioneel, op den duur zelfs lichamelijk. Een voorbeeld vinden we bij alleenstaande bejaarden. En bewezen is dat kleine kinderen meer risico lopen op ontwikkelingsstoornissen als ze niet genoeg worden geknuffeld, getroost en gewiegd. Hoe komt het dat huidcontact zo'n magisch effect heeft?
 
Als masseur, maar ook als mens, vind ik het vanzelfsprekend om elkaar aan te raken. Vooral bij mensen die angstig, onrustig, verdrietig of eenzaam zijn. 
Ik vind het een prettige manier om iemand te ontmoeten. Om letterlijk te voelen hoe het met die ander gaat. Aangeraakt worden vind ik meestal ook fijn, want het geeft me het gevoel dat ik er mag zijn.
 
Zorgprofessional Marieke Schoenmakers deed onderzoek* naar de betekenissen van aanraken, ongeacht of je zorgverlener bent of naaste. Zij ontdekte 8 universele redenen om elkaar wat vaker aan te raken:

1. Aan aanrakingen worden veel positieve effecten toegeschreven
Bijvoorbeeld pijnvermindering. Wie wrijft er niet direct over de pijnlijke plek als je je gestoten hebt? Bij een kind helpt ‘kusje erop’ vaak al. 
Ook effecten als rust, ontspanning, emotionele ontlading en troost herkennen we allemaal.

2. Aanraken is een vorm van communicatie
Het tastzintuig is namelijk een heel ‘sterk’ zintuig dat lang ‘open’ blijft. Het is soms zelfs een van de weinige mogelijkheden tot contact bij mensen de niet meer kunnen praten. Als mensen niet meer aanspreekbaar zijn, kunnen ze aanrakingen vaak nog wel voelen.

3. Aanraken versterkt de (bestaande of potentiële) relatie
Het is goed voor de onderlinge band tussen mensen. Een oprechte knuffel doet je beseffendat jeniet aleen bent. Er is wel eens uitgerekend (hoe?) dat een mens minimaal 8 knuffels er dag nodig heeft om gezond te blijven.

4. Aanraken biedt veiligheid
Als kleine kinderen bang zijn, kruipen ze weg bij een volwassen persoon, meestal de moeder of vader.

5. Aanraken is ‘hechtingsgedrag’
Bedoeld om de nabijheid van een beschermende volwassene te bewerkstelligen. Wanneer dit mechanisme in de kindertijd goed gewerkt heeft, doordat je ouders er voor je waren, dan blijf je dit de rest van je leven doen. In angstige of verdrietige situaties heb je dan de neiging om anderen op te zoeken. Dit verklaart waarom zieke en oudere mensen je vaak vastpakken of je uitgestoken hand niet meer teruggeven. Ze zoeken letterlijk hulp of houvast.

6. Mensen hebben huidhonger
Dit is de behoefte om aangeraakt te worden. Na baby’s hebben oudere mensen het meeste huidhonger. Dat komt doordat ze zich onveilig voelen door de met de ouderdom gepaard gaande verliezen. Naasten vallen bijvoorbeeld weg. De gezondheid neemt af. En thuis wonen kan niet altijd meer. Juist ouderen worden het minste aangeraakt, doordat steeds meer geliefden overlijden of niet meer zomaar op bezoek kunnen komen. Niet meer aangeraakt worden is voor hen een groot gemis.

7. Bij mensen met dementie kunnen aanrakingen veel goed doen. Ze hebben behoefte aan:
Veiligheid. Alles wat vertrouwd en geliefd is, gaat verloren door problemen met het geheugen.
Contact. Communiceren gaat steeds moeilijker, waardoor ze terugvallen op hun zintuigen, met name op hun tastzin.
Affectief huidcontact. De behoefte aan aanrakingen (huidhonger) neemt toe door het opspelen van vroegkinderlijke verlangens, veroorzaakt door dementie.

8. Met aanrakingen kun je het zogenaamde lichaamsgeheugen aanspreken
Het lichaamsgeheugen is sterker dan het cognitieve geheugen. Alles wat je meemaakt, sla je op in je lijf. In de massagetherapie en haptonomie maken we gebruik van dit fenomeen om trauma's te helpen oplossen.

Er zijn dus genoeg goede redenen om elkaar vaker aan te raken. Ik zou zeggen: stil je huidhonger!

Eric Tielemans, masseur
www.massagelandsmeer.nl

 
* Bron: Marieke Schoenmakers (2013). Aanraken als eerste en als laatste taal. Literatuurstudie naar het aanraken van mensen met dementie door geestelijk verzorgers. Masterthesis Tilburg University.

door voedingsconsulent Jolien Alberdingk Thijm 

Wie aan honger denkt, denkt aan een lege knorrende maag. Hoewel je geen eten ziet of ruikt, krijg je een duidelijk signaal dat je iets moet eten.
Er zijn ook andere soorten honger, die niets met een lege maag te maken hebben, maar waardoor we wel gaan eten. In deze blog wil ik je graag iets vertellen over de zeven typen honger en hoe je ze kunt herkennen.
 
Als kind leren onze ouders ons, met natuurlijk goede bedoelingen en vaak onbewust, eetgewoonten en patronen aan. Denk bijvoorbeeld aan een snoepje tegen de pijn nadat je bent gevallen van het klimrek. Op dat moment misschien nuttig, maar als je jezelf als volwassenen nog steeds troost met eten, eet je onnodig veel. Bovendien los je er niks mee op.
 
Honger van de ogen, neus en mond
Er bestaan zeven typen honger die ervoor zorgen dat we gaan eten. Maar niet al die typen honger hebben behoefte aan eten. Het eten stilt de honger niet. Bijvoorbeeld, je ziet een stuk chocolade liggen en krijgt zin in chocolade. Dat is honger van de ogen. Als je de chocolade niet had gezien, had je er ook geen behoefte aan gehad. Je ruikt versgebakken brood en krijgt zin in brood. Je raadt het al, honger van de neus. En soms heb je behoefte aan een sensatie in je mond, je wilt het lege gevoel in je mond vullen. Dit is honger van de mond. De mondsensatie van vet in combinatie met suiker en zout, geeft veel mensen een tijdelijk lekker gevoel. Je kunt dan beter een kauwgompje nemen. Door je tanden te poetsen gaat dit gevoel vaak ook weg.
 
Honger van de maag en de cellen
De honger van de maag is makkelijk te herkennen. Een lege maag voel je en vaak gaat die ook knorren. Daar kun je natuurlijk antwoord op geven door iets te eten wat snel voorhanden is. Maar kun jij voelen wat je lichaam nodig heeft? Wat de cellen vragen aan bouwstoffen, vitaminen en mineralen? De honger van de cellen is moeilijk te voelen, maar het kan wel. Geef niet te snel toe aan het hongergevoel, maar probeer na te gaan waar je lichaam om vraagt.
 
Bang voor honger
Veel mensen lijken bang voor honger. Moeten direct eten zodra ze honger voelen. Maar een lege maag is ook prettig voor ons lichaam. Het geeft ons lichaam even rust. Veel mensen kunnen zich dan ook beter concentreren. Na een maaltijd moet ons lichaam weer hard aan het werk om alles te verteren en gaat al het bloed en zuurstof naar de darmen. Daar wordt je slaperig van, zeker na een zware maaltijd. Dit komt de productiviteit op je werk niet ten goede. Om bij de les te blijven, zijn we geneigd onszelf nog voller te gooien met caffeïne of suikerrijke tussendoortjes. Maar die werken juist averechts en belasten ons lichaam en concentratievermogen alleen maar meer. Een zware maaltijd is dus eigenlijk altijd een slecht idee.
 
Honger van het hart
Er zijn ook typen honger die weinig te maken hebben met onze zintuigen. Je bent bijvoorbeeld met een vervelende opdracht voor je werk bezig. Dan ligt daar een stuk chocolade. Je denkt: ‘Mmmmm…chocolade maakt me blij. En als ik die dan met een collega eet, kunnen we even praten.’ Dit noemen we honger van het hart en het hart heeft een grote stem.
 
Honger van de geest
Ook de geest heeft een grote stem. Je ziet die reep chocolade liggen, maar je had je voorgenomen een tijdje niet te snoepen. Maar straks is die reep op! Weet je wat, ik ga straks wel extra hard sporten, dan mag ik nu lekker eten. Het is moeilijk hiertegen weerstand te bieden.
 
Oefening
Ga voor jezelf na welk type honger je hebt voordat je begint te eten. Deze oefening helpt om meer mindful te eten. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Mindful eten helpt je bewust om te gaan met eten, waardoor je beter voelt wat je lichaam nodig heeft. Zijn dat wel voedingsstoffen, of moet je je hart luchten bij een vriend of collega? Dat stuk chocolade maakt een vervelende klus niet ineens leuker of makkelijker. Wat is daar dan wel voor nodig? Het is moeilijk om dit soort dingen gescheiden te zien en daarom pakken we het echte probleem niet aan. Probeer te ontdekken welke patronen en eetgewoonten je hebt aangeleerd. En welke nog nuttig zijn en welke je juist dwarsbomen om bijvoorbeeld af te vallen.
 
Wil je meer weten? Het boek Mindful Eten van Jan Chozen Bays, bevat naast deze oefening nog meer oefeningen die je helpen een gezonde relatie met eten op te bouwen.
Voor meer informatie en hulp kun je contact opnemen met voedingsconsulent Jolien Alberdingk Thijm 
www-full-of-Health.nl

door masseuse Esther Zwietink 

Kinderen ontwikkelen zich stapsgewijs. In de hersenen wordt de "bedrading" aangelegd. Die bedrading vormt als het ware weggetjes.
Elke keer wanneer er een nieuw weggetje bedrading is aangelegd, wil een kind over dat weggetje lopen. En vaak ook! 
Misschien ken je het wel; je kind wil opeens eindeloos vaak tellen, klimmen, letters leren, hinkelen, cijfers schrijven etc.
Als het goed is krijgt een kind in zo’n periode de juiste leerstof of de juiste uitdagingen aangeboden.
Gebeurt dit niet, dan gaat een kind dat juist honger naar kennis heeft, op “kennisdieet..”
Dit kennisdieet kan gevolgen hebben: een kind dat te weinig krijgt aangereikt kan zich lusteloos of gelaten gaan voelen. Het laat weinig betrokkenheid en zin om te leren zien.
Het kan ook middels negatief gedrag ongenoegen uiten of om aandacht vragen.  “Wat een vervelend kind,” zul je wellicht denken. (Vervang dit eens door: “wat een verveeld kind.”)
Bovendien zal het kind vaker met tegenzin naar school gaan.
Tegelijkertijd leert het kind niet meer op zijn eigen niveau te werken. Alles gaat redelijk met gemak. Het kind is niet meer gewend om door te zetten. Het kan een onzeker gevoel geven wanneer je weer wel iets zou moeten doen waar een hogere verwachting bij zit.

Volwassenen kunnen ook een kennishonger hebben.
Het begrip burn-out kennen we meestal wel. Maar er bestaat ook een bore-out.
Je bent zo verveeld dat je er doodmoe van bent. De verschijnselen van een bore-out zijn vrijwel hetzelfde als de verschijnselen van een burn-out.
De manier van je leven weer op de rit krijgen verschilt echter..
Bij een bore-out is het van groot belang snel meer uitdagingen te creëren. Die grijze massa weer aan het werk te krijgen.
Ervaar je inderdaad lusteloosheid en verveling? Ben je snel prikkelbaar, voel je stress, stel je steeds meer uit en voel je je onzeker?
Grote kans dat je juist meer uitdaging nodig hebt. Samen met een coach kun je op onderzoek gaan wat je nodig hebt. 

Esther Zwietink geeft ouder-kind readings ter ondersteuning van de opvoeding: https://www.perlarosa.nl/ouder-kind-reading

Geschreven door Jolien Alberdink-Thijm, voedingsdeskundige 

Ontspanning is een schaars goed geworden in onze gehaaste maatschappij. Tijd voor jezelf om niets te hoeven en ook niets te willen, bestaat bijna niet meer. We staan continu onder druk en dat is slecht voor onze gezondheid. En het lullige is ook nog eens, dat je er stiekem ook steeds dikker van wordt. Huh? Hoe dan? 

Dat is precies de reactie die ik vaak krijg van cliënten. Want iedereen heeft wel een vriend of vriendin die juist afvalt in tijden van stress. Elke avond een wijntje voor de ontspanning en hup, de volgende dag weer een paar gram lichter. Die mensen bestaan inderdaad ook, maar meestal is het tegenovergestelde het geval en komen mensen juist aan in gewicht. Vooral rondom de taille. Ik zal je uitleggen hoe dat kan. 

Stress verhoogt bloedsuiker
Ons lichaam is een ingenieus systeem dat er alles aan doet om onze overlevingskansen te vergroten. Wanneer we stress ervaren, wordt er cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt, zodat zuurstof sneller wordt rondgepompt door je lichaam. Ook verhoogt het je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam meer glucose, oftewel suiker, vrijmaakt om te presteren. Perfect dus voor een sporter die met wat gezonde spanning een record kan verbreken.

Maar, je raadt het misschien al, de meeste mensen ervaren stress op hun werk of in de file naar een belangrijke afspraak . Of wanneer het thuis niet lekker loopt, je niet lekker in je vel zit en daardoor onzeker bent over alles wat je doet. Kortom, de spanning die we in ons normale maar vaak gehaaste leven ervaren. En dan komen we meestal niet in beweging. 

Stress breekt spiermassa af
Doordat cortisol zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar we die suikers niet gebruiken, wordt het opgeslagen in onze vetvoorraad. Die suikers komen overigens vooral uit je spieren. En dat is al helemaal zonde, want zo wordt je waardevolle spiermassa afgebroken voor meer glucose. Die glucose wordt vervolgens weer opgeslagen als vet. Vooral rondom de buik. Dubbel verlies dus eigenlijk!

Wie lange tijd veel spanning ervaart kan ook een traag werkende schildklier krijgen. Daardoor vertraagt de stofwisseling en kom je aan. Bovendien voel je je onder andere vermoeid, futloos, niet alert, traag en emotioneel labiel. En tja, probeer dan nog maar eens die zak chips of reep chocola te weigeren en gezond voor jezelf te koken.

 

Stress reducerende voeding
En zo zit je in een vicieuze cirkel: je ervaart veel stress en dat vreet zoveel energie dat je geen tijd of puf meer hebt om voor jezelf te zorgen. En daardoor wordt de stress alleen maar erger en je komt steeds aan. Wat hebben we nou echt nodig als we meer spanning ervaren dan goed voor ons is? Ontspanning natuurlijk. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten onszelf die ontspanning gunnen. Je kunt je lichaam ook ondersteunen door de juiste voedingsmiddelen te eten. Er zijn voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze de stress in je lichaam reduceren. Dat zijn onder andere vette vissoorten, noten, groene bladgroenten zoals spinazie, kamillethee en citrusvruchten. 

Oorzaak aanpakken
Probeer jij af te vallen, maar lukt het maar niet? Dan zou stress jouw grootste saboteur kunnen zijn. Ga na in hoeverre jij gedurende de week stress/spanning ervaart en hoe lang die stress duurt. We zijn zo gewend aan stress, dat we er geen aandacht aan geven. Onder het mom van, het hoort er nou eenmaal bij. Maar voor je eigen gezondheid is het belangrijk om hier wel aandacht aan te besteden en de oorzaak aan te pakken. En alleen jijzelf kan dat doen.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over afvallen en een gezonde leefstijl? Je mag me altijd bellen of mailen: 06 41 223 591, info@just-jo.nl, www.just-jo.nl.

Door massage docent Koert Sondorp 

Zachtjes word je gewiegd. Subtiel en toch krachtig. Alsof je in je moeders buik zit en zachtjes op al haar bewegingen meedeint. Dat is het gevoel waaraan pulsing appelleert. Alleen zit je niet in je moeders buik. Je wordt nu zelf gewiegd en gekoesterd door een masseur. Niet het vruchtwater om je heen brengt je in beweging, maar het water in je eigen lichaam komt in beweging. En je bestaat namelijk voor 65-70% uit water!

Pulsing is een ontspannende massage op tafel die een diep ontspannende werking op lichaam en geest heeft. Een vloeiende aaneenschakeling van subtiel zacht tot stevige ritmisch uitgevoerde bewegingen, veroorzaken een golfbeweging in je hele lijf. De energie in het lichaam gaat daardoor letterlijk weer stromen.

De massage werkt niet op één plek, maar je voelt het in je hele lijf. Van top tot teen en van binnen naar buiten. Dit komt omdat je lijf constant in beweging is. Daarnaast zorgen verlengende, openende en losmakende technieken ervoor dat je gewrichten weer soepeler worden.

Pulsing werkt verbindend, aardend en bevordert de doorstroming van energie op vele niveaus. Het kan je helpen om letterlijk en figuurlijk los te laten. Gespannen spieren en gedachten worden op een vriendelijke maar doeltreffende manier losgemaakt. Zo is ze helend voor lichaam en geest.

Wil je zien hoe pulsen gaat? 
Klik dan op dit linkje voor een korte impressie 
Of bekijk dit linkje  voor een meer uitgebreide uitleg. 

Tekst: Koert Sondorp.
Koert geeft nascholingen aan masseurs voor Holistic Pulsen: http://www.dynamische-massage.nl/

Ben ik je baby, toe raak me aan.
Ik heb je aanraking nodig, meer dan je misschien ooit zult weten.
Was, verschoon en voed me niet alleen, maar wieg me dicht tegen je aan,
kus mijn gezicht en streel mijn lijfje.
Je kalmerende zachte aanraking drukt veiligheid en liefde uit.
 
Als ik je kind ben, toe raak me aan.
Als ik tegenstribbel, je zelfs wegduw, zet door,
zoek de manieren om aan mijn behoefte tegemoet te komen.
Je nachtzoen helpt mijn dromen te verzoeten.
Je aanrakingen overdag vertellen me wat je werkelijk voelt.
 
Als ik je tiener ben, toe raak me aan.
Denk niet dat ik, omdat ik bijna volgroeid ben,
niet hoef te weten dat je nog om me geeft.
Ik heb behoefte aan je liefdevolle armen en tedere stem.
Als de weg soms vol stenen ligt, dan heeft het kind in me je nog steeds nodig.
 
Als ik je vriend ben, toe raak me aan.
Niets laat me duidelijker weten dat je om me geeft.
Een tedere aanraking als ik in de put zit,
verzekert me ervan dat ik word bemind en stelt me gerust dat ik niet alleen ben.
Jouw troostrijke aanraking is misschien de enige die ik krijg.
 
Als ik volwassen ben, toe raak me aan.
Al heb ik zelf een gezin om vast te houden,
nog steeds heb ook ik behoefte aan de armen van mijn ouders om me heen,
als ik me gekwetst voel.
 
Als ik je bejaarde vader of moeder ben, toe raak me aan,
zoals ik werd aangeraakt toen ik nog heel jong was.
Houd mijn hand vast, zit dicht bij me,
geef me kracht en verwarm mijn vermoeide lichaam met jouw nabijheid.
Al is mijn huid nu gerimpeld, ze vindt het nog steeds heerlijk om aangeraakt te worden.
Wees niet bang, raak me gewoon aan.

 

Uit: ‘Liefdevolle aanraking’

Jos de Zoete - de Winde
medewerker inclusiviteit Noord Straalt 

Voor de communicatie als een doof mens is het voor mij erg belangrijk om aan te raken en aangeraakt te worden, naast het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal.
Dit vervangt namelijk de intonatie van de stem en geeft de communicatie veel zichtbaarheid.
Het geeft nét dat stukje extra, het aanraken op een manier waarbij je respect toont.
 
Omdat ik doof ben, ben ik zeer visueel ingesteld. Het is voor mij ideaal dat mijn omgeving zichtbaar is, evenals de mimiek van de mensen met wie ik communiceer.
Ik communiceer in zowel mijn eigen taal, de Nederlandse Gebarentaal, als de gesproken taal.
 
Doordat ik in een omgeving ben opgegroeid waarbij de lichamelijke aanraking – net als de Nederlandse Gebarentaal - niet voorop stond, weet ik nu dat dat voor mij wel onontbeerlijk was geweest om gezien te zijn.
 
Als je gebaart in een liefdevolle setting, en daarbij even je hand op de arm van de ander legt, geeft dat extra intonatie.
Als je boos of geagiteerd gebaart, en de ander laat merken echt naar jou te luisteren door jou even aan te raken, waardoor je je gezien voelt, geeft dat extra intonatie.
 
Aan de andere kant wil ik niet altijd aangeraakt worden, net zoals ik heel goed weet dat ik niet altijd de ander aan kan raken.
Het is dan net de kunst om aan te voelen in welke settings je aangeraakt wilt worden en aan kunt raken.
Ik heb bijvoorbeeld heel lang diep in mezelf een onveilig gevoel gehad.
Door liefdevolle mensen die ik gaandeweg ontmoette in mijn leven, waarbij aanraken een belangrijk onderdeel was (en is), heb ik die onveiligheid naar boven kunnen halen.
En om kunnen zetten in iets wat ik kan gebruiken als ervaring om in te schatten wanneer aanraken wel en niet kan.

Knuffel! 

Esther Zwietink Perla Rosa massage

Als ik moet kiezen wat ik het leukst vind in mijn praktijk dan kan ik niet kiezen.
Maar als ik íets bijzonder en eervol vind, het is wel het behandelen van mensen die nog nooit gemasseerd zijn.

Iemand die niet gewend is uit de kleren te gaan, aangeraakt te worden door vreemde handen, een tijd stil moet liggen, en vooraf moet praten… Alles is nieuw. En dat voelt dus soms ook spannend!
Het is mooi om mensen door al die nieuwigheid heen te leiden.

Allereerst; er moet natuurlijk helemaal niets. Ja.. Wel. Er moet echt één ding. En dat is dat je  altijd mag aangeven wat je wil/ nodig hebt/ niet wil etc.
Mensen die komen denken vaak dat de masseur altijd degene is die het allemaal wel weet. Een masseur weet als het goed is inderdaad veel. Maar jíj bent uiteindelijk de professional van je eigen lichaam!  Het is altijd jóuw massage. De masseur zal als het goed is zijn of haar stinkende best doen zich zo goed mogelijk op jou af te stemmen.
Maarja.. mocht dat niet helemaal goed gaan, geef het dan gewoon aan. Het is voor een masseur heel zonde na de massage te horen dat er iets niet helemaal prettig was terwijl dat tijdens de massage vaak in een handomdraai aan te passen was!

Een goede masseur bereidt je goed voor op de massage. Er wordt uitleg gegeven, om wensen gevraagd, een praatje gemaakt etc. Stel dat je niet zeker weet of er vooraf uitleg gegeven wordt, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen.
Vind je het spannend om een eerste keer gemasseerd te worden, vraag dan vooraf een goede, uitgebreide uitleg van wat er gaat gebeuren. Een voorbereid mens en dito geest ontspannen bij voorbaat al een stuk beter.
Voelt het een beetje gek om uit de kleren te gaan, vraag de masseur dan de kamer even te verlaten zodat jij kunt gaan klaarliggen op de massagetafel en het laken over je heen kunt leggen.
Is het nieuw voor je om alles aan te mogen geven? Kaart dit dan vooraf aan. De masseur kan dan vaker tijdens de massage aan je vragen of alles naar wens is of dat er iets een beetje anders moet.
Ben je bovendien allergisch, heb je ziektes, een aandoening of spelen er psychische zaken? Laat dit de masseur dan al vooraf weten. Deze kan zich erop voorbereiden, eventueel navraag doen bij anderen en de massage erop aanpassen.

De masseur mag op zijn of haar beurt vanzelfsprekend aangeven of een wens van jou ingewilligd kan worden. Wil je bijvoorbeeld super stevig gemasseerd worden? De masseur mag zijn eigen grens voelen en aangeven of hij of zij dat op dat moment kan.
Het is prettig te weten dat je altijd gelijkwaardig bent! De een heeft misschien wat meer theoretische kennis over het lichaam dan jij zelf. Maar jij weet of voelt vaak toch echt het best wat voor jou goed is. 

Ik wens je een heerlijke eerste massage toe. (En dat het vooral niet de laatste mag zijn!)
www.perlarosa.nl

Sigrid Weitenberg, haptotherapeut

Wist je dat…. Amsterdam-Noord en Noord Straalt mij raken?
Amsterdam-Noord: stad en tegelijk dorp. Overvaren met de pont. De rust van Waterland en de drukte van de Van der Pekstraat. Uiteenlopende mensen en ruimte voor groen. Het maakt mij blij. 
Blij word ik ook van Noord Straalt. Een plek waar vanuit hart en gevoel wordt gewerkt en waar verbinding en contact voorop staan. Ik voel mij hier thuis.  

Wist je dat… haptotherapie helpt bij het (her)ontdekken van wat jou raakt en beweegt?  
Soms weet je niet zo goed wat bij je past en wat je wil. Je ervaart stress en onrust en zit niet lekker in je vel. Door bepaalde gebeurtenissen of de dagelijkse drukte ben je het contact met jezelf kwijtgeraakt. Haptotherapie helpt je bij het herstellen van dit contact zodat een eigen levenshouding ontstaat. Hiermee kun je je leven en je relaties vormgeven op een manier die jou raakt en bij jou past. 

Wist je dat… aanraken een belangrijk onderdeel is van haptotherapie? 
In de haptotherapie staat het lichaam centraal: alles wat je voelt en ervaart uit zich in het lijf. Ook emoties en ervaringen uit het verleden worden hier opgeslagen. Haptotherapie herstelt het contact met jouw lichaam en jouw gevoel. Als haptotherapeut doe ik dit door middel van gesprekken, aanraken en oefeningen. 
Er ontstaat inzicht in spanningen in het lijf, in emoties en patronen. Inzicht dat je helpt bij het bewust(er) reageren en het maken van stappen om zo meer energie en plezier te hebben. 
Wil je meer weten over haptotherapie of een afspraak maken voor een intake? Neem dan gerust contact met me op. 

 

Sigrid Weitenberg, 06-44708093, praktijklevenmetgevoel@gmail.com

Saskia van Dongen haptotherapeute 

Aanraken, waarom?
We voelen niet meer dat aanraken een levensbehoefte is.
Een baby overlijdt als hij niet wordt aangeraakt. Aanraking is heel bevestigend en ook als volwassene hebben we daar behoefte aan. Toch voelen we die behoefte niet meer in onze snelle, naar buiten toe gerichte maatschappij. Er ligt inmiddels ook een behoorlijk taboe op.
We staan de hele dag bloot aan duizenden prikkels in de interactie met je partner, je klanten, de andere verkeersdeelnemers of klanten in de winkel.
Daar beleef je van alles bij. Ons lichaam stuurt nog steeds heel trouw signalen, maar als je naar buiten gericht bent merk je ze niet op.
Die voel je dan pas als je vastloopt.
Als je pijn krijgt, wanneer je lichaam niet meer doet wat je wilt, als relaties keer op keer maar niet lukken of je steeds weer niet gelukkig bent in je werk.
Hoe kun je dan weer gevoelig worden voor je eigen signalen?
Als haptotherapeut raak ik jouw lichaam aan zodat je los van alle afleiding kunt voelen hoe jij via je lichaam reageert op druk, of getrek.  
Hoe je reageert op boosheid, zachtheid, pijn. Geef je je er aan over of vecht je er tegen? Word je bang of doe je niets en ga je uithouden? Deze intense
gevoelservaringen maken vaak diepe indruk. Deze patronen laat je ook in het dagelijks leven zien. Maar vaak ben je je daarvan niet bewust. Als je dat weer voelt en bewustzijn krijgt op je emoties, je kwaliteiten en valkuilen, of je wens en grens gewild of gevoeld is, leer je jezelf beter kennen. Vanuit daar kun je kiezen.
Wil ik dit zo doen, of zet ik iets anders in.
Omdat dat niet zo simpel is (want we weten het
wel maar het lukt niet) oefenen we dat ook in de vorm van aanraak-ervaringen en lichamelijke oefeningen die gericht zijn op emoties.
Je hoofd wat minder belangrijk maken en open zijn in wat er in je leeft betekent dat je je kwetsbaar opstelt. Je bent dan wel veel duidelijker in de communicatie naar anderen en het werkt heel verbindend. 
Ja, ook als je je boosheid laat zien, of je angst, je tranen. In die nabijheid kan
aanraking weer opbloeien, kunnen we meer empathie voelen naar elkaar.
Stiekem gaan we daar allemaal een beetje harder van stralen. Want die bevestiging hadden we zo nodig, mogen zijn zoals we zijn.
Wil je ook een stap zetten in je kwetsbaarheid? Doe de challenge. Lever deze week elke dag minuten van je schermtijd in en raak jezelf of iemand anders aan. 
Fysiek of met het openlijk delen van je gevoelens. Wat doet dat met jou?
Ik ben heel benieuwd.
Wil je meer weten en kijken of haptotherapie je raakt? Kijk dan eens op mijn
website www.haptonomie-saskiavandongen.nl of beter nog: kom het een keer ervaren! 

www.haptonomie-saskiavandongen.nl

Boven erin, onder er weer uit. Je darmen bewegen net als slakken om de spijsbrei er doorheen te duwen. Dat wat goed voor je is, halen ze eruit. Daarna dikken ze het wat in en eruit komt: de drol.

Soms loopt de ontlasting er echter als water uit en soms zit het vast. Meestal voel ik me dan niet zo lekker, zeg maar. Of ik heb buikpijn of mijn stemming is helemaal kak.

Wat ontregelt dit mechanisme? Voeding kan de boel behoorlijk ontregelen, bijvoorbeeld het eten van hete pepertjes, die voel ik altijd meteen. Of het komt door emoties, als ik vlinders in de buik heb of ik doe het in mijn broek van angst of ben superzenuwachtig.

De osteopaat kijkt ook naar het ‘ophangsysteem’ waarin de darmen bewegen, hoe ze in je buik liggen. Want net zoals elke andere structuur in je lijf zijn ook de buikorganen omhuld door een dun en vochtig vliesje. Als witte huidjes om de partjes van een mandarijn heen. Of als het dunne witte vliesje om het biefstukje heen bij de slager.
Door deze vochtige vliesjes kan alles in je lijf bij elke beweging vrij meebewegen, heen en weer glijden, en zijn positie aanpassen zonder zijn buurorgaan in bewegingsvrijheid te beperken.

Maar oh wee, als deze vliezen gespannen raken. De smeuigheid gaat er dan uit, de elasticiteit, de beweeglijkheid, het vrije glijden van de vliezen wordt stroef. Ter vergelijking: gespannen vliezen om je spieren heen voel je als ‘knopen’ in de schouders van iemand. Bewegen wordt dan beperkt en moeilijk.
In je darmen gebeurt precies hetzelfde. Ook dit omhullende ophangsysteem van de darmen kan gespannen raken. En ook in de darmen is het zaak om de knoop in de vliezen er weer uit te krijgen.

Hoe? Simpel: met de handen. Osteopaten behandelen de vliezen overal in het lichaam, in het bewegingsaparaat, bij je organen en in het zenuwstelsel.
Het kan best raar voelen als iemands handen zo diep in je buik zitten en soms kan het zelfs wat pijnlijk zijn. Maar wat heerlijk als je dan weer lekker op de pot zit en een bevredigende ‘plons’ hoort.

Bio Michael Pallat
Michael Pallat komt uit Berlijn en woont met zijn vrouw en dochtertje in Amsterdam. Hij werkt in Amsterdam als zelfstandig osteopaat bij het Centrum Integrale Geneeskunde en bij Noord Straalt. In zijn behandelingen gebruikt hij zijn ervaringen als yoga-docent en zijn passie voor het diepe bindweefselwerk en laat hij zijn cliënten zien hoe ze met de Melt-methode zelf voor hun gezondheid en beweeglijkheid kunnen zorgen.

Voor meer informatie over Michael, klik hier

Poep, ontlasing om het netjes te zeggen, is een onderwerp waar de meeste mensen niet veel over praten. Wist je dat je uit je ontlasting enorm veel informatie kan halen? Je ontlasting zegt iets over het functioneren van je darmen, je vertering en hoe je eet. Wanneer je regelmatig een goeie ontlasting hebt dan voel je je goed en opgelucht. 

Er is zelfs een poep index die verschillende soorten poep aangeeft: de Bristol Stool Chart. 

De Bristol Stool Chart is een overzicht waarop je kunt zien of je spijsvertering goed functioneert. De beste drol is type 4, een mooie gladde zachte worst. Als je type 3 of 5 hebt dan is er nog niet zo heel veel aan de hand. 

 

Wat zegt je ontlasting? 
Niet alleen hoe vaak je naar de wc gaat is belangrijk, ook de kleur, de geur en de vorm. 

Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening of dat de voeding niet past bij de darmflora. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor. Vooral de vertering van eiwitten veroorzaakt een onplezierige geur. Er bestaan meer dan 230 componenten die bijdragen aan de geur. Bij een hoge eiwit consumptie stijgen Bacteroïdes en Atopostipes (een soort Lactobacil). Maagzuurremmers doen de eiwit vertering afnemen. Men kan ook stinkende winden laten. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen. De gassen bevatten zwavel. Zuur ruikende ontlasting gaat vaak samen met een lage zuurtegraad van de ontlasting en gisting door een overdaad aan zetmeel.

 

Wanneer er veel poepresten in de wcpot achterblijven of je drol drijft nog na het doorspoelen dan heeft dat te maken met de vetvertering. Er worden onvoldoende vetenzymen aangemaakt waardoor de alvleesklier niet goed zijn werk kan doen. 

 

De normale ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening.

Bij een verstopping van de galwegen is de kleur licht bruin tot grijs stopverfachtig. De ontlasting kan groen zijn na het eten van veel groene groenten.

Rode ontlasting kan voorkomen na het eten van bietjes. Als je geen bietjes hebt gegeten, dan is kan het bloed zijn van een aambei of interne bloeding. Het is belangrijk om dit met de dokter te bespreken.

Heel donkere of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm of kan komen bij het nemen van te veel ijzer uit supplementen.

Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Een toename van slijmvorming van de darm duidt op een ontsteking of irritatie. Bloederig slijm duidt op een ontsteking. Onder normale omstandigheden is de ontlasting goed gevormd en bevat het geen zichtbaar slijm. Bij harde ontlasting ziet men vaker wat slijm rond de ontlasting

 

Wat kan je doen om je ontlasting te verbeteren? 

Verhoog de inname van vezels door het eten van meer groenten en fruit.

Eet zoveel mogelijk pure onbewerkte voeding en vermijd suikers.

Mindful eten; kauw je eten goed en eet niet voor de televisie.

Drink voldoende water, minimaal 1.5 liter water/thee per dag. 

Beweeg minstens een half uur per dag. 

Zorg voor een goeie balans in ontspanning en stress. 

Geniet!

 

Bij aanhoudende klachten is het aan te raden om een ontlastingsonderzoek te laten doen. 

Kom je een keer praten over je ontlasting? Maak een afspraak via info@naturalhealthcoaching.nl

Door Patrick van Enschot, Hercules houdingstherapie. 

Je probeert misschien al een tijdje zwanger te worden. En het wil maar niet lukken. Uit de tests komt ook niets significants.
Heb je er wel eens over nagedacht wat je houding met zwangerschap te maken heeft? 

Om zwanger te worden moeten de omstandigheden optimaal zijn. Je bekkenstand speelt hierbij een cruciale rol. Als er sprake is van een scheefstand van welke aard dan ook, zul je veel moeilijker zwanger worden is de ervaring. 

Ben je eenmaal zwanger, ook dan is de bekkenstand van cruciaal belang en met name de beweeglijkheid van je bekken. Tijdens de zwangerschap zal je bekken moeten kantelen om de baby de beste uitgangspositie te geven om geboren te worden. Als dit niet in voldoende mate gebeurt wordt de kans op een keizersnede groter.
Maar er vinden ook  veel andere processen plaats tijdens de zwangerschap die houdingsgerelateerd kunnen zijn! Lees daarvoor het hele blog. 

Ook na de zwangerschap is een goede functionaliteit van het lichaam belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel.

Houdingstherapie gebruikt het uitlijnen van het lichaam, het zoveel mogelijk zorgen voor een rechte houding, als middel om een zo functioneel mogelijk lichaam te krijgen. Bij een functioneel lichaam is het bekken in een neutrale stand en is het beweeglijk.
Tijdens een traject van houdingstherapie, zeker tijdens zwangerschap, passen we de oefeningen continu aan omdat naarmate de zwangerschap vordert  je bepaalde oefeningen niet meer kunt doen. We zorgen zo samen voor een optimale en prettige zwangerschap en bevalling, en een vlot herstel! 

Meer weten? Lees het volledige blog hier: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/zwanger-worden-houdingstherapie/ 
Kennis maken met houdingstherapie? Doe een gratis en vrijblijvende quick scan waarin duidelijk wordt hoe het met jouw bekkenstand is 

en welk gevolg dit kan hebben voor je kans op zwanger raken en een probleemloze zwangerschap en bevalling! https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/

Geschreven door Jolien Alberdink-Thijm, voedingsdeskundige 

Ontspanning is een schaars goed geworden in onze gehaaste maatschappij. Tijd voor jezelf om niets te hoeven en ook niets te willen, bestaat bijna niet meer. We staan continu onder druk en dat is slecht voor onze gezondheid. En het lullige is ook nog eens, dat je er stiekem ook steeds dikker van wordt. Huh? Hoe dan? 

Dat is precies de reactie die ik vaak krijg van cliënten. Want iedereen heeft wel een vriend of vriendin die juist afvalt in tijden van stress. Elke avond een wijntje voor de ontspanning en hup, de volgende dag weer een paar gram lichter. Die mensen bestaan inderdaad ook, maar meestal is het tegenovergestelde het geval en komen mensen juist aan in gewicht. Vooral rondom de taille. Ik zal je uitleggen hoe dat kan. 

Stress verhoogt bloedsuiker
Ons lichaam is een ingenieus systeem dat er alles aan doet om onze overlevingskansen te vergroten. Wanneer we stress ervaren, wordt er cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt, zodat zuurstof sneller wordt rondgepompt door je lichaam. Ook verhoogt het je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam meer glucose, oftewel suiker, vrijmaakt om te presteren. Perfect dus voor een sporter die met wat gezonde spanning een record kan verbreken.

Maar, je raadt het misschien al, de meeste mensen ervaren stress op hun werk of in de file naar een belangrijke afspraak . Of wanneer het thuis niet lekker loopt, je niet lekker in je vel zit en daardoor onzeker bent over alles wat je doet. Kortom, de spanning die we in ons normale maar vaak gehaaste leven ervaren. En dan komen we meestal niet in beweging. 

Stress breekt spiermassa af
Doordat cortisol zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar we die suikers niet gebruiken, wordt het opgeslagen in onze vetvoorraad. Die suikers komen overigens vooral uit je spieren. En dat is al helemaal zonde, want zo wordt je waardevolle spiermassa afgebroken voor meer glucose. Die glucose wordt vervolgens weer opgeslagen als vet. Vooral rondom de buik. Dubbel verlies dus eigenlijk!

Wie lange tijd veel spanning ervaart kan ook een traag werkende schildklier krijgen. Daardoor vertraagt de stofwisseling en kom je aan. Bovendien voel je je onder andere vermoeid, futloos, niet alert, traag en emotioneel labiel. En tja, probeer dan nog maar eens die zak chips of reep chocola te weigeren en gezond voor jezelf te koken.

 

Stress reducerende voeding
En zo zit je in een vicieuze cirkel: je ervaart veel stress en dat vreet zoveel energie dat je geen tijd of puf meer hebt om voor jezelf te zorgen. En daardoor wordt de stress alleen maar erger en je komt steeds aan. Wat hebben we nou echt nodig als we meer spanning ervaren dan goed voor ons is? Ontspanning natuurlijk. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten onszelf die ontspanning gunnen. Je kunt je lichaam ook ondersteunen door de juiste voedingsmiddelen te eten. Er zijn voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze de stress in je lichaam reduceren. Dat zijn onder andere vette vissoorten, noten, groene bladgroenten zoals spinazie, kamillethee en citrusvruchten. 

Oorzaak aanpakken
Probeer jij af te vallen, maar lukt het maar niet? Dan zou stress jouw grootste saboteur kunnen zijn. Ga na in hoeverre jij gedurende de week stress/spanning ervaart en hoe lang die stress duurt. We zijn zo gewend aan stress, dat we er geen aandacht aan geven. Onder het mom van, het hoort er nou eenmaal bij. Maar voor je eigen gezondheid is het belangrijk om hier wel aandacht aan te besteden en de oorzaak aan te pakken. En alleen jijzelf kan dat doen.

 

Heb je vragen of wil je meer weten over afvallen en een gezonde leefstijl? Je mag me altijd bellen of mailen: 06 41 223 591, info@just-jo.nl, www.just-jo.nl.

Door massage docent Koert Sondorp 

Zachtjes word je gewiegd. Subtiel en toch krachtig. Alsof je in je moeders buik zit en zachtjes op al haar bewegingen meedeint. Dat is het gevoel waaraan pulsing appelleert. Alleen zit je niet in je moeders buik. Je wordt nu zelf gewiegd en gekoesterd door een masseur. Niet het vruchtwater om je heen brengt je in beweging, maar het water in je eigen lichaam komt in beweging. En je bestaat namelijk voor 65-70% uit water!

Pulsing is een ontspannende massage op tafel die een diep ontspannende werking op lichaam en geest heeft. Een vloeiende aaneenschakeling van subtiel zacht tot stevige ritmisch uitgevoerde bewegingen, veroorzaken een golfbeweging in je hele lijf. De energie in het lichaam gaat daardoor letterlijk weer stromen.

De massage werkt niet op één plek, maar je voelt het in je hele lijf. Van top tot teen en van binnen naar buiten. Dit komt omdat je lijf constant in beweging is. Daarnaast zorgen verlengende, openende en losmakende technieken ervoor dat je gewrichten weer soepeler worden.

Pulsing werkt verbindend, aardend en bevordert de doorstroming van energie op vele niveaus. Het kan je helpen om letterlijk en figuurlijk los te laten. Gespannen spieren en gedachten worden op een vriendelijke maar doeltreffende manier losgemaakt. Zo is ze helend voor lichaam en geest.

Wil je zien hoe pulsen gaat? 
Klik dan op dit linkje voor een korte impressie 
Of bekijk dit linkje  voor een meer uitgebreide uitleg. 

Tekst: Koert Sondorp.
Koert geeft nascholingen aan masseurs voor Holistic Pulsen: http://www.dynamische-massage.nl/